Курортният комплекс "Албена" постигна над 150 000 лева икономии от сметки за електроенергия след тримесечно производство на ток от соларни панели, съобщиха от пресцентъра на ваканционното селище.

Фотоволтаичните централи са монтирани в началото на май върху покривите на 12 хотела в курорта. Изчисленията са направени според средната цена на мегаватчас за съответния месец на потребление - май, юни и юли. През този период съоръженията са произвели близо 385 000 киловатчаса чиста енергия от слънцето, използвана изцяло за покриване на собствените нужди на хотелите, посочват от ваканционното селище.

Хотелиери в Слънчев бряг скочиха срещу скока на цената на водата

Общата пикова мощност на централите възлиза  на 1500 киловатчаса, а инвестицията за пускане в експлоатация на съоръженията е за близо 2 500 000 лева, припомнят от мениджърския екип на курорта.

istock
istock

По предварителни данни се очаква да бъдат спестявани между 2000-2500 мегаватчаса електроенергия годишно. Заедно с това ще бъде намален въглеродният отпечатък на компанията, както и загубите при преноса на електроенергията, тъй като ще бъде използвана на мястото, където е произведена, добавят от "Албена" АД.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg