Компенсации за бизнеса заради скъпия ток от 1 юли до 30 септември гласува днес правителството в оставка.

На заседанието беше одобрен и договор за доставка на втечнен природен газ със 7 карго кораба. Одобреният от служебното правителство договор за доставка на 7 танкера с втечнен американски газ е за периода от октомври тази година до  април следващата година. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков.

По думите му количеството ще обезпечи потреблението на страната за следващите 6 месеца.

Животът у нас е поскъпнал с 60% за последните 2 години

Първият танкер е с резервиран капацитет за доставка до България през Гърция и терминала в Ревитуса. Служебното правителство обаче трябва да потвърди доставката, като може да я откаже ако му се стори неизгодна или "Булгаргаз" получи по добра:"Служебното правителство, ако намери по-добра оферта от тази, да реши да я сключва, или ако има затруднения с инфраструктурата, да няма разход за българската държава. Реално се дава една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да я потвърди, до 19-ти август ще даде сигурност на енергийните доставки, след като й осигури инфраструктурата, както във вчерашния ден беше подсигурено за месец октомври".

БТА
БТА

"Доставка на втечен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на България. Условието за получаване на тези количества е следващия месец служебното правителство и служебното министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор, който днес ще бъде предложен, е важна стъпка на екипа съвместно с Европейската комисия за осигуряване на природен газ за зимните месеци, реално за следващите 6 месеца".

54% по-скъп газ през август иска "Булгаргаз"

Като отчете, че вероятно това е последно заседание на кабинета, премиерът в оставка обеща до последно в следващите няколко дни да се решават важни проблеми. Така обяви, че програмата за компенсации на бизнеса заради скъпия ток ще е факт:

"Считано от 1 юли до 30 септември, за крайните потребители ще се осигури таванът от 250 лева. Реално ще помогнем на 633 000 небитови крайни клиенти".

Освен това се прие дерогацията от Европейската комисия за ограничаване на износа от България на руски нефтени продукти. Това ще осигури количества на пазара у нас: "И реално това ще потисне цената на горивата. Даваме и 150 милиона за мярката за намаляването на цената на горивата с 25 стотинки", посочи премиерът в оставка.

Също днес ще са ясни какви ще са санкциите, които ще се наложат на ТЕЦ "Брикел" заради замърсяването на въздуха, анонсира Петков. Това ще стане с одобряване на доклада, внесен от екоминистъра в оставка Борислав Сандов: "Всеки български гражданин има право да живее в чиста околна среда и никой няма право да нарушава закона".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg