Започна процедурата по изплащане на компенсации до 600 евро заради увеличаването на сметките за електроенергия в Гърция. 

От петък бе отворена платформата, в която гражданите могат да подават искания за компенсации заради увеличаването на сметките за електроенергия в резултат на рязкото поскъпване на енергоносителите, съобщи телевизия Скай.

Мярката се отнася до сметките за периода декември 2021 – май 2022 г. В платформата, наречена „Пауър Пас“ (Power Pass), правоимащите могат да поискат да им бъде възстановена сума от 18 до 600 евро.

Как ще се променят сметките за ток, ако има две тарифи


Общо над 6,3 млн. гръцки данъкоплатци с годишен семеен доход до 73 хиляди евро имат право да получат извънредна субсидия за потреблението си на електроенергия през последните шест месеца. Платформата ще остане отворена до последния ден на юни, а сумите се очаква да бъдат изплатени през първата половина на юли.

istock
istok

Телевизията дава и примери за реалните суми, които ще получат правоимащите. Ако някой има увеличение на сметката за електроенергия за шестмесечието след приспадане на останалите субсидии с общо 600 евро, ще получи компенсация от 360 евро. Ако увеличението е с 800 евро, компенсацията ще бъде 800 евро. За сметки, нараснали с 1000 евро и повече, компенсацията е 600 евро.

Възрастните ползват уреди, които харчат много ток

Целта на мярката, приета от гръцкото правителство, е да осигури частично финансово облекчение на домакинствата заради твърде високите сметки, които се наложи да платят през последните месеци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg