Комисията за енергийно и водно регулирате да определя различни цени на тока парното, газа и водата в зависимост от консумираното количество, предлагат депутати от „Има такъв народ“, които са внесли в Народното събрание промени в Закона за енергетиката. Целта е да се намалят икономическите бариери за достъп до тези услуги, които са в обществен интерес, пише в мотивите към законопроекта.

Според депутатите промените ще гарантират КЕВР да бъде независима от изпълнителната власт и дейността й да се осъществява въз основа на безпристрастност, професионализъм и почтеност.

Преди седмица председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров заяви, че регулаторът предлага да се въведат блок тарифи – до определена консумация на ток, парно и вода да се плаща една тарифа, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено.

"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да го въведем с извънредно ценово решение", каза той.

Ще плащаме ли по различни тарифи ток и парно

Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност, отбеляза още председателят на КЕВР. Подобни тарифи се предвиждат и за водата, но с промени в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги.

istock
istock

Законопроектът предвижда още създаването на единен механизъм за компенсации на енергийните предприятия от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ във връзка с наложени им допълнителни задължения за обслужване на обществото, свързани с непрекъснатост на доставките на природен газ.

Създава се законов механизъм, чрез който натрупаните средства в публичните предприятия от енергийния сектор, да бъдат разходвани с цел смекчаване на икономическите последици чрез подпомагане на потребителите на електрическа енергия или газ чрез компенсации.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg