Бившият изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор Валентин Колев заяви, че по времето на социализма е поставян подобен на искания от правителството праг на консумацията на електроенергия. Не било трудно за реализиране, но друг бил въпросът дали ще има ефект за потребителите.
 

„За разлика от горивата, потреблението на електрическа енергия не се увеличава значително, спрямо това колко по-богати сме”, допълни пред NOVA Констанца Рангелова, старши анализатор в Център за изследване на демокрацията. По думите й когато има двустранна тарифа, не помагаме достатъчно на бедните. „Не се фокусираме върху тези, които наистина имат проблем да си плащат сметката”, обясни тя.

КЕВР изчисли поскъпването на парното и топлата вода

Според експертите идеята за двустранно тарифиране не е лоша, но по думите им трябва да се направи по друг начин.

„Тази тарифност, в зависимост от потреблението, трябва да бъде направена не до някакви нива цените да бъдат ниски за всички, а трябва до тези нива цените да бъдат едни, а прескочиш ли това ниво, за енергията цената става друга”, категоричен е Валентин Колев.

istock
istock

Според Валентин Кънев, който е председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, това са „ретроградни идеи от миналото управление на социализма”. Той изрази надежда ако се премине към подобно тарифиране, то да отпадне веднага, след като се нормализира пазарът.

Какви са антикризисните мерки срещу инфлацията на правителството

Експертите коментираха и цените на горивата у нас и тези на петрола в световен мащаб. Според председателя на Балканската черноморска петролна и газова асоциация високите цени на суров петрол продължават да се дължат на поспандемичното възстановяване на световните икономики. Валентин Кънев прогнозира те да тръгнат надолу около края на годината. Констанца Рангелова пък смята, че войната в Украйна и санкциите срещу Русия допълнително повишават цената на петрола.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg