„Топлофикация София“ разясни как ще бъдат преизчислени изравнителните сметки на абонати в столицата. От дружеството излязоха с официална позиция, в която се обяснява схемата за преизчисление.
 

Ето и пълния текст на съобщението:

„Топлофикация София“ ЕАД ще извърши корекция на данъчната ставка, съгласно получените днес допълнителни указания и становище от Министерството на финансите. Корекциите ще се отнасят само за изравняването между прогнозно начислена енергия през отчетния период и реално потребената, отразено във фактури след 9 юли 2022 г.

Фандъкова: Отоплението на софиянци е гарантирано

- При доплащане над прогнозното потреблението ще се прилага ставка 9% ДДС

- За сумите за възстановяване ще се прилага ставка от 20% ДДС

- За незаплатените фактури за прогнозно начислена енергия издадени преди 9 юли 2022 г. ще продължи да се прилага ставка от 20 % ДДС.

- Всички дължими суми вследствие корекциите ще бъдат отразени и възстановени по партидите на абонатите.

- В зависимост от избрания метод на плащане, сумите ще бъдат приспаднати от следваща дължима фактура или възстановени на каса.

Допълнителна информация и указания ще бъдат публикувани на сайта на „Топлофикация София“ ЕАД в следващите дни.

Може ли да се говори за неравни условия между потребители, спрямо датата на отчитане?


Вирджиния Йовчева от „Топлофикация София” увери, че клиентите няма да бъдат ощетени, въпреки че дружеството се намира в условия на прецедент.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg