"Топлофикация София" е спазила коректно и точно Закона за Данък върху добавената стойност (ЗДДС) в издадените общи фактури за отоплителен период 2021/22 година. Това се посочва в позиция, изпратена от пресцентъра на дружеството.
 
Повод за нея е изпратената препоръка от омбудсмана Диана Ковачева до новия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Борис Михайлов, в която се иска проверка на всички топлофикационни дружества в страната дали прилагат намалената ставка от 9% ДДС за изравнителните фактури за отоплителния сезон 2021-2022 година.

Повод за препоръката са множеството жалби и сигнали от граждани срещу високите изравнителни сметки за топлинна енергия, фактурирани от най-голямото предприятие в сектора  - "Топлофикация София" ЕАД. 
 
Според столичното парно обаче съгласно закона при издаването на фактури, отнасящи се за сделки с дата на данъчното събитие преди влизане в сила на промените на закона, следва да се прилага данъчният режим към датата на възникване на данъчното събитие на доставката, т.е. 20% ДДС. Същото е потвърдено в писмо-отговор от Министерство на финансите до Топлофикация София и НАП.
 
Общите фактури издадени от "Топлофикация София", въпреки текущата дата на издаване, се отнасят за отчетен период 01.05.2021 г. до 30.04.2022 г., когато е осъществена и доставката на топлинна енергия, пише в позицията.

Омбудсманът изисква проверка от НАП на топлофикациите

Всички фактури, които дружеството издава за продажби на топлинна енергия след 1 юли 2022 г. и се отнасят за извършени доставки след тази дата, са с 9% ДДС за топлинна енергия и 20% за суми за дялово разпределение.
 

istock
istock

Абонатите могат да се запознаят подробно с описанието и съдържанието на общите и месечните  фактурите в сайта на дружеството, допълват още от „Топлофикация София“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg