С настъпването на по-студеното време започваме да се замисляме за отоплението на нашите домове, но и за сметките, които идват с това. Предвид растящите разходи е логично да се запитаме можем ли да спестим от сметките за отопление и ток.
 

Когато става въпрос за централно отопление преди всичко той съветва правилно да изберем подходящата за нас температура в дома ни, съветва инж. Йовко Раканов пред БНТ.
 
По думите му не трябва да регулираме температурата с отваряне на прозореца, защото това подвежда термоглавата, вентилът остава отворен и консумацията на енергия се увеличава значително.
 
Често в началото на отоплителния сезон потребителите забравят термоглавата завъртяна на 5, за да се напълни радиаторът с вода, и така първия месец се натрупват големи сметки. Съветът е да проверим кога топлофикационните дружества ще започнат работа и да оставим вентилите на радиаторите отворени за не повече от няколко часа, след което да ги нагласим на силата, която желаем.
 
Експерти посочват подовите климатици като по ефективни и дори по енергоспестяващи, особено ако са енергиен клас А+++, тъй като успяват да затоплят въздуха отдолу нагоре и така да не се хаби ненужно енергия.
 
Всяко едно увеличение на градусите ще се отрази чрез ръст в сметките.
 
И при централно отопление, и при такова с електричество, съветът е, когато не сме в жилището, да намаляваме температурата, за да пестим енергия. При по-новите отоплителни тела дори има възможност дистанционно да увеличим градусите 10-20 минути преди да се приберем, за да ни бъде комфортно.
 
Все пак най-ефективната стъпка към пестенето на енергия вкъщи е поставянето на топлоизолация. Друг огромен консуматор на енергия е бойлерът. Тук съветът е да намалим градусите му на по-ниска степен. За да спестим енергия при къпане пък, можем да спираме водата по време на сапунисване или поне да намалим струята ѝ.
 

istock
istock

В кухнята инж. Раканов съветва използването на керамични или индукционни котлони, тъй като там загубата на енергия е сведена до минимум.
 
Ще спестим енергия и ако готвим няколко неща едновременно във фурната, за да се възползваме максимално от топлината ѝ. Хладилникът също консумира много енергия. Съветът е да не държим ненужно количество храна в него и правилно да регулираме температурата.
 
Важно е зад хладилника да се осигури достатъчно пространство, за да циркулира въздух и да не се претоварва компресорът. А когато го отваряме, да става бързо и винаги да се уверяваме, че сме го затворили добре. Много енергия черпят още пералнята и сушилнята.
 
В допълнение можем да използваме програми, които работят по-кратко. Относно сушилните съветът е, ако програмата позволява, да не сушим до пълно изсъхване, защото именно последните обороти на сушене са най-енергоемки.

Защо сметките за парно са високи – какво откри проверка в „Топлофикация София“

Сред другите ненужни консуматори на ток са забравеният включен телевизор или модем на кабелен оператор.
 
Разбира се важно е и да изключваме електроуредите от контактите, когато няма да бъдем за по-дълго в дома. Освен че ще спестим енергия, ако не го направим, при евентуална гръмотевична буря, някои от уредите могат да изгорят, а дори и да предизвикат пожар.
 
От практиката си инж. Раканов споделя, че е изключително важно да подменим крушките в дома с енерго спестяващи. Разликата между стара 60 вата крушка и енергоспестяваща 12 вата е видима, както с просто око, така и в сметката.
 

istock
istock

Освен това те имат по-дълъг живот. А най-често ненужно се хаби енергия от забравени включени уреди, като телевизор, компютър, кафе машина, както и лампи или вентилаторът в банята. Експертите съветват още, когато е възможно, да се възползваме от нощната тарифа. Допълнително е хубаво да се проверят уплътненията на прозорци и врати. По-добре да се инвестира в средства в нови такива, отколкото да се увеличават разходите за отопление.
 
Ако успеем да приложим всички тези съвети, е възможно да намалим сметките си за отопление и ток с близо 20%. Но в крайна сметка най-важното е у дома да ни бъде комфортно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg