Икономически експерти от цял свят смятат, че има значителна вероятност от рецесия в много страни до края на 2024 г. В Европа това се отнася по-специално за Германия, Обединеното кралство и Холандия (по 38 процента), както и за Украйна (41%). Това са сред констатациите на проучването на икономическите експерти, тримесечно проучване, проведено от института ifo и Института за швейцарска икономическа политика. „Експертите посочиха геополитическите събития (43 процента) и цените на енергията (33 процента) като основни фактори, увеличаващи вероятността от рецесия“, казва изследователят на ifo Филип Хайл.

За България от института прогнозират вероятността от рецесия да е около 20-25%, все пак по-ниска от тази в Румъния например, където процентът е от 25-30 на сто.
 
Анкетираните смятат рецесия за малко по-малко вероятна в други европейски икономики, като Швейцария (17 процента), Ирландия (20 процента), Испания (22 процента), Франция (23 процента), Италия (27 процента), Австрия (29 процента), и Белгия (29%). Тези цифри са сравними с тези за други големи икономики: експерти от Съединените щати отчитат подобна вероятност от рецесия (26 процента).

Какви са очакванията за икономиката у нас през 2024г.

Погледнато в световен мащаб, високи вероятности се очакват, наред с други, за Израел (44 процента), Еквадор (48 процента) и Аржентина (61 процента) – страни, които са преживели значителна политическа турбуленция в близкото минало. Средният глобален процент е 26%.
 

ifo
ifo

Според експертите важна роля играят и неустойчивите публични финанси и политическата нестабилност. Докато геополитическите събития и цените на енергията доминират в Германия с над 50 процента от отговорите всеки, респондентите във Франция изразяват главно загриженост относно паричната политика (наравно с геополитическите събития; 35 процента от отговорите).

Френските експерти също са много по-загрижени за търговските войни и протекционизма, отколкото други респонденти в Европа. „Резултатите ясно показват, че след пандемията Covid-19 новите глобални конфликти сега са решаващи фактори за несигурност за икономическото развитие на страните“, казва изследователят на ifo Тимо Вохнер.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase