Икономическата активност в еврозоната се разшири през март с най-силно темпо от 10 месеца насам благодарение на рязко подобрение на активността в сферата на услугите, но при влошаване в промишлената сфера.

Това показват окончателни данни от ежемесечното проучване на S&P Global, които показват, че поне засега еврото успява да избегне навлизането в рецесия.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, нарасна през март до 53,7 пункта от 52,0 пункта през февруари и предварителен индекс на ниво от 54,1 пункта.

ЕЦБ очаква бърз спад на инфлацията

Това е най-високото ниво на индекса от 10 месеца насам (от май 2022 г.) и трети пореден месец от началото на годината, през който той се задържа стабилно на територията на растеж (над 50,0 пункта), след като през януари се върна над 50 пункта за пръв път от миналия юни насам.

"Икономиката на еврозоната продължава да се възстановява от затишието, което видяхме в края на 2022 г., като последното PMI проучване ще добави нова увереност към мнението, че поне засега еврозоната избягва рецесията", коментира днешните резултати Джо Хейс, старши икономист в S&P Global.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната

"Повишаването на икономическата активност през март отразява главно силния растеж в сектора на услугите, където по-добрият възходящ импулс е окуражаващ, като се има предвид свиването на доходите на домакинствата заради високата инфлация и нарастващите разходи по заемите", добави той.

Индексът PMI на доминиращата в еврозоната сфера на услугите също нарасна през март до 10-месечен връх от 55,0 пункта (най-високо ниво от май 2022 г.) спрямо 52,7 пункта през февруари и предварителен индекс на ниво от 55,6 пункта.

Европейската централна банка вдигна лихвите

Доброто представяне на сферата на услугите е в контраст със слабостта в промишлената сфера, като по-рано тази седмица S&P Global отчете спад на промишления PMI индекс на еврозоната през март до 47,3 пункта (най-ниско ниво от ноември 2022 г.) от 48,5 пункта през февруари, задържайки за 9-и пореден месец под важното ниво от 50 пункта.

В последното си PMI проучване S&P Global отбеляза, че има разлики в представянето на отделните страни членки на еврозоната, като през март Испания и отчасти Италия бележат значителен икономически подем, докато бизнес активността в Германия и Франция се повиша доста по-умерено.

В същото време общият PMI индекс на производствените цени се понижи през март до 58,1 от 60,8 пункта, но все още остава далеч над нивото от 50 пункта, което е сигнал за продължаващи ценови повишения, макар и с по-слаби темпо спрямо предходния месец.

Кога ще пуснат дигиталното евро

Въпреки че понижението на ценовия PMI индекс вероятно ще бъде приветствано от членовете на Европейската централна банка, инфлацията в еврозоната все още остава далече над целевото ниво на ЕЦБ от 2%, което предполага по-нататъшно повишаване на лихвените проценти на следващите заседания.

След като ЕЦБ повиши очаквано основните си лихви с нови 50 базисни пункта на заседанието през март, все още доста високата инфлация в еврозоната предполага, че на следващите срещи през май, юни и юли централната банка ще прибегне до лихвени повишения с по 25 базисни пункта на всяка една от тях.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg