Възстановяването на бизнес активността в еврозоната се е ускорило през февруари, като растежът е особено отчетлив в сектора на услугите, сочи ново проучване, даващо надежда, че рецесията в зоната на общата валута може да бъде избегната, предаде Ройтерс.

През февруари композитният Индекс на мениджърите по доставките (PMI) на "Стандарт енд пуърс глоубъл" (S&P Global), считан за добър барометър за икономическо здраве, се е покачил до осеммесечен връх от 52 спрямо 50,3 през януари. Очакванията бяха за ръст от 52,3.

Февруари е вторият пореден месец, в който индексът е над 50, което разделя растежа от свиването.

"Разширяването на бизнес активността през февруари дава надежда, че рецесията засега се отлага", казва Крис Уилямсън, главен икономист в "Стандарт енд пуърс глоубъл". "Налице са ясни знаци, че бизнес доверието набира скорост, тъй като опасенията от нестабилния енергиен пазар намаляват, а а инфлацията е преминала своя пик".

Едва 25% от фирмите с ръст на печалбата през 2022г.

Индексът за бъдещата продукция, подсказващ дали е налице оптимизъм или песимизъм, се покачва през февруари до 61,2 спрямо 60,4 през януари, което е най-високата му стойност от година насам.

istock
istock

Индексът за сектора на услугите расте до 52,7 спрямо 50,8 през януари.

С нарастването на търсенето компаниите успяха да натрупат поръчки за пръв път от октомври насам, показва новият бизнес индекс, скачайки до 52,2 спрямо 50,1 през предходния месец. Силното търсене води и до покачване на цените на едро, макар и с най-бавните темпове от повече от година.

"Налице са опасения, че устойчиво високата инфлация на цените на едро, съчетана с изненадващата устойчивост на икономиката, ще насърчи ЕЦБ да продължи да затяга паричната политика, което може да доведе до спад на търсенето през следващите месеци" посочва Уилямсън.

Ново увеличение с 50 базисни пункта на депозитната лихва на Европейската централна банка по-късно този месец изглежда сигурно, според икономисти, анкетирани от Ройтерс, които очакваха допълнително увеличение от 25 базисни пункта през следващото тримесечие до нива от 3,25 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg