Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква високата инфлация в еврозоната бързо да спадне, според главния икономист на франкфуртската институция Филип Лейн, цитиран от ДПА.

В интервю за в. "Цайт" той отбелязва, че инфлацията вече се забавя през последните месеци, но равнището от 8,5 на сто, отчетено през февруари, все още е доста над заложената средносрочна цел от 2 на сто.

В момента вероятно сме "в най-интензивната фаза на инфлацията", отбеляза Лейн.

Европейската централна банка вдигна лихвите

"Цените на хранителните стоки все още са твърде високи и това е, с което хората се сблъскват, когато отидат в супермаркета", отбеляза той.
Ако сравните цените на хранителните стоки с тези от преди няколко месеца, обаче ще установите, че вече е "налице обрат", казва икономистът.

Според Драги вероятността от рецесия в еврозоната е малка, но напоследък се е увеличила.
iStock

Цените на електроенергията вече са се понижили и има по-малко проблеми по веригите за доставки, които пречеха на производството през последните няколко години, подчерта Филип Лейн.

Има подобрение, което ще бъде постепенно през пролетта и лятото, но "много силно през есента". За да се уверим, че инфлацията е спаднала до 2 на сто, ще са необходими допълнителни увеличения на лихвите, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg