Разликите в стандарта на живот в страните-членки на ЕС са изключително големи. Но в зависимост от начина, по който се измерва благосъстоянието, има изненади, а бедните страни не винаги имат бедни граждани и обратно. Обзор на стандарта на живот в някои от страните в ЕС прави „Дойче Веле“.

България: Ниски социални помощи, ниски заплати

България се счита за най-бедната страна в ЕС и в същото време лидер в разпространението на корупцията. Според данни на Германското дружество за търговия и инвестиции (Germany Trade and Invest) средната брутна заплата през 2018 г. е била 580 евро на месец. След присъединяването на България към ЕС, много млади хора са обърнали гръб на страната, голяма част от тях с висше образование.

21% ръст на фалитите в България догодина

Румъния: Предпоследно място в икономическата класация на ЕС

Идилията лъже: живописни исторически центрове в градове като Брашов са реставрирани с много любов. Но със среден брутен вътрешен продукт от 11 440 евро на глава от населението годишно (2019), страната е само малко по-добре от България. Данните на Европейската комисия показват, че средната брутна заплата в Румъния миналата година е била около 1 050 евро, докато в Германия – 3 994 евро.

istock
istock

Гърция: От криза в криза

Страната беше на път да се възстанови от последиците от дълговата криза, за която в частност туризмът допринася през последните години. Но поради коронарната криза страната тя е под натиск и зависи от помощта на ЕС. В сравнение с Германия тя се смята за бедна, въпреки че средният брутен вътрешен продукт на глава от населението от 17 500 евро годишно е два пъти по-висок, отколкото в България.

Франция - земя на собствениците на жилища

Съдейки по средното имущество на французите, те са много по-богати от германците. С нетен финансов капитал от 26 500 евро (2018) на глава от населението, французите, по информация на застрахователната компания „Allianz“, разполагат с 10 000 евро повече. Една от причините е, че малък брой германци имат собствени недвижими имоти. За разлика от тях, във Франция много хора имат апартамент и вила.

По-дълбока рецесия през тази година очаква ЕК

Италия – развитие в застой, няма реформи, дълговете са високи

Италия беше особено силно засегната от пандемията от коронавирус. Снимки на Бергамо, епицентър на заразата, обиколиха света. След две десетилетия на икономическа стагнация, Италия е една от страните, които най-много се надяват на разпределението на корона-помощта от ЕС. С брутен вътрешен продукт от 29 610 евро на глава от населението (2018 г.), Италия е малко под средното ниво за ЕС.

istock
istock

Испания в страх от втора вълна на коронавируса

След рязко увеличение на броя на новите коронавирусни инфекции, властите в Каталуния въведоха отново рестрикции и ограничения на движението през юли. Страната е силно зависима от туризма, представляващ над 15% от БВП. С брутен вътрешен доход от 26 440 евро на глава от населението, Испания е под средния за ЕС БВП от 31 000 евро.

Швеция - висок стандарт, високи данъци, без корона-ограничения

Швеция се опита да премине през кризата, без да налага ограничения и задължение за носене на защитни маски. Цената беше висока - броят на жертвите е сравнително голям. С БВП от 41 180 евро на глава от населението, Швеция според Евростат, през 2018 г. е на пето място след Люксембург, Ирландия, Дания и Нидерландия. Въпреки високите данъци, шведите с финансов капитал от 27 511 евро на глава изпреварват французите.

istock
istock

Нидерландия - високи икономически постижения, богати граждани

Нидерландия принадлежи към т.нар „четирима пестеливци“ - група държави, които отказват да прехвърлят милиарди евро за финансиране без предпоставки за реформи в страни, засегнати от коронарната криза, като Италия. С брутен вътрешен продукт от 46 800 евро на глава от населението (2019 г.), холандците са на върха в ЕС. Те също изпреварват и по отношение на нетния финансов капитал с над 60 000 евро на глава от населението (2018 г.).

България е на 6-о място в ЕС по ниска безработица

Германия: Богата страна с не толкова богати граждани

Досега Германия се справи успешно с пандемията. Но икономическите разходи са огромни, износът спадна, а много компании се борят с фалит. Като водеща икономика в ЕС, страната има среден брутен вътрешен продукт от 41 340 евро на глава от населението (2019 г.). Германците обаче през 2018 г. са имали среден нетен финансов капитал от едва 18 000 евро, докато в Италия той е два пъти по-висок.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg