Стандартът на живот на българина е 59% от средния за ЕС, показват последните данни на  Евростат.

Или у нас потреблението на храна, дрехи и коли, възможностите за почивка, ресторант и забавления е с 41% по-малко от това на жителите в ЕС. Като по реално индивидуално потребление сме на последно място в Общността.
 
Точно пред нас е Хърватия, където стандартът на живот е 66% от средния за ЕС, а на третото място в дъното на класацията е Унгария с 67%.

Румъния, с която е по-практично да се сравняваме, отколкото с най-развитите страни в Западна Европа, е седем позиции преди нас в класацията, като там реалното потребление на хората е 79% от средното за ЕС.

Нивото на потребление на жителите в Румъния и Полша е едно и също, показват данните на Евростат.
 
Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в Полша е по-голям отколкото в Румъния. Но тъй като цените в Румъния са по-ниски се оказва, че стандартът на живот в двете страни е еднакъв.
 

Евростат
Евростат

У нас БВП на човек е само 53% от средното ниво за ЕС. Но тъй като и цените на някои стоки и услуги са по-ниски, реалното ни потребление достига 59% от средното за Общността.

Кой колко работи в Европа

Най-високо е реалното потребление на жителите на Люксембург - с 35% над средното ниво за ЕС. На второ място е Германия с 23% над средното, а на трето е Австрия с 18% отгоре. Оказва се, че австрийците купуват точно два пъти повече стоки и услуги от нас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg