Икономиката на еврозоната ще изпадне в по-дълбока рецесия през тази година и ще отбележи по-ограничен отскок през 2021г. спрямо предишните очаквания, показват оповестените във вторник междинни летни икономически прогнози на Европейската комисия.

Според новите оценки на ЕК брутният вътрешен продукт на 19-те страни членки на еврозоната ще се свие през 2020 г. с рекордните 8,7%, след което се очаква да нарасне с 6,1% през 2021 г.

През месец май в пролетните си прогнози Европейската комисия заложи икономически спад със 7,7% през тази година, последван от растеж с 6,3% през следващата година. В края на 2021 г. се очаква БВП на еврозоната да бъде с около 2% по-нисък, отколкото преди коронавирусната криза и с около 4,1% под прогнозирания БВП през зимния доклад на ЕК.

ЕК одобри мярката в подкрепа на българските фирми, засегнати от Covid-19

Комисията посочи, че е трябвало да преразгледа предишните си прогнози, тъй като премахването на карантинните и ограничителни мерки, въведените заради коронавирусната пандемия в страните от еврозоната протича по-бавно, отколкото първоначално беше предвидено.

Според ЕК икономиката на еврозоната е оперирала с между 25% и 30% под своя капацитет по време на стриктните противоепидемични мерки.


Само в рамките на второто тримесечие на тази година се очаква икономиката да се свие с 13,5% спрямо първите три месеца на годината.

През втората половина на настоящата година и през 2021 г. се очаква европейската икономика да отскочи, но с по-големи и по-трайни разлики сред отделните страни членки, отколкото се очакваше през пролетта. През май обаче имаше видими признаци, че икономическата активност вече е преминала дъното с оглед на постепенното премахване на ограниченията. През юни показателите показват, че икономиката е набрала още по-голяма скорост, което е благоприятна отправна точка за по-нататъшно повишаване и през третото тримесечие.

20 млн. евро пренасочи ЕК към България заради COVID-19

Предвид необичайната несигурност около икономическите прогнози, тази оценка продължава да се основава на редица критични предположения. Приема се, че мерките за ограничаване в ЕС ще бъдат постепенно премахвани и няма да има голяма втора вълна от инфекции, която да предизвика нови общи ограничения.

Очаква се обявените мерки за фискална и парична политика да подкрепят възстановяването и да предотвратят мащабните фалити и съкращения. Все пак има вероятност за изпадане на фирми в несъстоятелност и загуба на заетост в държавите членки.

457,1 млн. евро са чуждите инвестиции у нас

На глобално ниво все още нарастващият процент на инфекции, особено в САЩ и нововъзникващите пазари, влошава глобалните перспективи и се очаква да действа като спирачка за европейската икономика, посочва ЕК.

Комисията отбелязва, че рисковете за растежните прогнози продължават да са сериозни и взаимосвързани, запазвайки техния баланс в низходяща посока (за още по-слабо от очакваното представяне на икономиката). Основният риск представлява евентуална нова вълна от инфекции, която би направила недействително едно от предположения в новата прогноза на ЕК.

Може да получим 692 млн. евро от ЕС за кризата

По-трайните белези от икономическия шок, провокират от Covid-19, представляват друг основен риск, като например по-широко разрушаване на заетостта и по-голям корпоративна несъстоятелност, което би довело до по-бавно възстановяване. Липсата на сделка в отношенията между ЕС и Обединеното кралство до края на годината също остава като важен риск, отбелязва ЕК.

Във възходяща посока на баланса на рисковете, предложеният от Комисията план „Следващо поколение ЕС“, който обаче не може да бъде отразено в основния сценарий, докато не бъде официално приет, може да даде значителен импулс за икономиката на ЕС, особено през 2021 година.

ЕК понижи съществено своите по-ранни икономически прогнози за Франция, Италия и Испания, три от страните, които са най-силно засегнати от пандемията, и сега вече очаква спад през тази година с над 10% при всяка една от тях.

Относно Германия обаче се очаква спадът през тази година да бъде по-сдържан от очакванията през май, но при по-слаби от предишните прогнози икономическо възстановяване през 2021 г.

Летни и пролетни макроикономически прогнози на ЕКЗа повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg