България е сред 13-те страни членки на Европейския съюз, за които Европейската комисия има съмнение, че нарушават директивата за обезщетяване на пътниците.

Институцията има опасения, че тези страни предоставят единствено възможност за получаване на ваучери при провалени пътувания.

Това заявява говорителят на институцията Стефан де Керсмакер, цитиран от БНР. Той уточнява, че във връзка с ваучерите са изпратени писма до всички страни членки.
 
„Колкото до страните, за които имаме съмнение за нарушение, то това са Белгия, България, Чехия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Люксембург, Малта, Полша, Португалия и Холандия.

При тях се отправят препоръки към правителствата. Писмата се фокусират върху спецификата във всяка страна членка, но при тези, в които виждаме проблеми, повечето са свързани с директивата за пакета за пътниците и по-конкретно с ваучерите“, разкрива Де Керсмакер.
 
Припомняме, че в края на април дванадесет държави от Европейския съюз, включително България, призоваха изпълнителната власт в Блока спешно да прекрати задължението на авиокомпаниите да връщат парите на пътниците за анулирани полети заради Covid-19.

istock
istock

Вместо това страните настояват превозвачите да дават ваучери за бъдещи пътувания.
 
Преди ден Европейската комисия даде официално своите препоръки към страните членки по отношение бъдещото пътуване в рамките на Блока и разреши издаването на ваучери за пътуване на по-късен етап вместо връщане на пари за проваленото пътуване, но само ако пътникът е предпочел този вариант и е дал съгласието си.

Авиокомпании отказват да връщат пари за билети

Де Керсмакер уточни, че с изпратените писма не се открива процедура за нарушение. В тях обаче се подчертава, че комисията няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки, ако държавите не действат бързо.
 
Изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестагер заяви, че до 12 държави е изпратено писмо за нарушение на европейското законодателство заради факта, че предлагат ваучери като единствено средство за компенсация за анулирано пътуване.

Тази информация бе отречена по-късно от комисаря по транспорта Адина Йоана Вълян, допълват от БНР.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg