Европейските авиокомпании отказват да предоставят възстановяване на суми на клиенти, чиито полети са отменени поради COVID-19, което е нарушение на регламентите на Европейския съюз, съобщава Euronews.
 
Правилата на ЕС изискват пътниците да получат възстановяване в рамките на седем дни, но по-голямата част от превозвачите задържат възстановяването на суми и вместо това предлагат ваучери за пътуване или безплатна резервация.
 
Тази реакция идва на фона на огромните суми, заделени за спасяване на авиокомпании от националните правителства.
 
Air France получи заем от 7 млрд. евро, но казва на клиентите си, че ще трябва да изчакат една година, преди да получат парите си.
 
Говорител на Air France заяви пред Euronews: „Предвид липсата на предвидимост по отношение на датата, на която може да настъпи дори умерено възстановяване на операциите,

Air France понастоящем поддържа политиката си на разсрочено възстановяване на самолетни билети за полети, отменени в резултат на кризата Covid-19".
 

istock
istock

Същото е в KLM, които са в партньорство с Air France. Холандското правителство, което също има дял в Air France предложи друг спасителен пакет на стойност до 4 млрд. евро.
 
Easyjet, която си осигури спасителен пакет от 686 млн. евро от правителството на Обединеното кралство, настоява клиентите да получат обезщетение, като се обадят на нейната линия за поддръжка, но пътниците се оплакват от дълго чакане.
 
Представител на компанията заяви: „Клиентите на отменени полети могат да се прехвърлят безплатно за алтернативен полет или да получат ваучер за стойността на своята резервация онлайн или да поискат възстановяване чрез нашия център за контакт.“

През март ЕС публикува насоки, в които се подчертава, че клиентите имат право на обезщетение.
 

„Ако превозвачът предложи ваучер, тази оферта не може да повлияе на правото на пътника да избере вместо това възстановяване на сумата“, посочва ЕК.
 
Еврокомисарят по транспорта Адина Валеан намекна, че ЕС може да се намеси: „Продължаваме да наблюдаваме бързо развиващата се ситуация и, ако е необходимо, ще бъдат предприети допълнителни стъпки“.

istock
istock

Авиокомпаниите бяха силно засегнати от кризата с COVID-19. Паневропейската мрежа за контрол на въздушното движение Eurogroup казва, че има 87% по-малко полети спрямо същия период миналата година и че един милион полети са били отменени от началото на кризата.
 
Международната асоциация за въздушен транспорт, която представлява интересите на авиокомпаниите, изчислява, че компаниите държат на клиентите общо 32.3 млрд. евро.

Срив в броя на пътниците на летище София

В блог на уебсайта на Международната асоциация на авиокомпаниите (IATA), изпълнителният директор Александър де Джуниак заяви, че превозвачите не могат да си позволят да платят тази огромна сума: „Подкрепям авиокомпаниите (и нашите партньори в сектора на пътуванията и туризма) в молбата им правителствата да забавят изискване за незабавно обезщетяване. “

Потребителските организации обаче казват, че клиентите се нуждаят от парите си сега.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg