България има шанс да получи еврофинансиране в размер на 12 млрд. 845 млн. евро, като 9 млрд. евро ще е безвъзмездно финансиране.

По-голяма част от това финансиране трябва да се ползва до 2024 година, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в началото на днешното правителствено заседание, предаде репортер на БГНЕС.
 
Това финансиране разбира се не е безусловно, то трябва да се ползва за преодоляване на икономическите последствия от пандемията, но то има и силен реформаторски уклон – към зелената сделка, модернизация на икономиките, високи технологии и реформи.
 
Но към момента остават неясни механизмите за разпределяне на финансирането. Има индикации обаче, че по част от него ще се кандидатства на база на определени изисквания, които държавите-членки трябва да покрият, коментира вицепремиерът.
 
Добрата новина е, че ако имаме многогодишна финансова рамка в рамките на годината, още през 2020 г. България би имала възможността за достъп до 692 млн. еврофинансиране.

istock
istock

Това е задачата ни за юни и юли – да бъдат изработени адекватни механизми за грантови схеми. Ако това финансиране е налично до есента, ние да можем да го предоставим на пазара, каза още Дончев.

Пандемията ще промени необратимо глобалната икономика

Надявам се в ЕС този план да получи подкрепа, заяви от своя страна финансовият министър Владислав Горанов.
 
Голям пробив е идеята на ЕК за издаване на общ дълг. Тъй като Комисията с висококачествения си рейтинг може да получи финансиране на много изгодни условия, смята Горанов.
 
Според него предложенията за дефицитно финансиране на многодишната финансова рамка говори за нов тип европейски бюджет.
 

istock
istock

По думите на Горанов най-важната задача пред правителството е максимално бързо да съобрази програмирането и начина, по който ще се използват тези евросредства, за да може да го адаптираме към нуждите на нашата икономика.
 
Играта с цифрите и тълкуванията на цифрите е много изгодна за политическата класа. Ние може да кажем, че до 30 млрд. може да докараме в държавата, но те имат толкова много условности, заключи в коментара си и министър-председателят Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg