През януари 2022 г. инфлацията на годишна база в нашата страна се ускори до 9,1% от 7,8% през декември 2021 г., показват данни на Националният статистически институт. Това е най-високата инфлация на годишна база от ноември 2008 г.

Спрямо декември 2021 г. потребителските цени в нашата страна се повишават през януари с 1,5%.

Средногодишната инфлация за периода февруари 2021 - януари 2022 г.  спрямо периода февруари 2020 г. - януари 2021 г. е 4,1 на сто.

Ще има ли ръст на лихвите заради инфлацията

Основен възходящ натиск върху инфлацията през януари оказват цените на храните и безалкохолните напитки, които се повишиха спрямо година по-рано с 11,2%, транспортните цени (ръст с 21,3%), както и цените на жилища и на комуналните услуги (повишение с 13,2%).

Спрямо месец по-рано цените н хранителни продукти и безалкохолните напитки се увеличиха през януари с 2,4%, а тези на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - с 1,4%, докато при облеклото и обувките има намаление с 1,8 на сто. В рамките на месец транспортните цени се повишават с 0,6%, тези за развлечение и култура - с цели 3,8% и за ресторанти и хотели - с 2,3 на сто.

istock
istock

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през януари пък нараства с 1,2% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се ускори до 7,7% от 6,6% през декември 2021 г.

Какво ще се случи с цените след приемане на еврото

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg