Ще има ли ръст на лихвите заради инфлацията и какво ще е нейното отражение във финансовата сфера.

Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов сподели пред NOVA, че при висока инфлация преструктурираш финансите си и търсиш евтини пари.

"Бизнес кредитирането е с относително ниски темпове - до 4-5% годишно, срещу около 11-16% за потребителските. Бизнесът не търси достатъчно кредити, това е причината лихвите да са ниски. Няма как обаче да не тръгнат нагоре при тази висока инфлация", заяви той. 

Банките са пълни с пари, оскъпяват още услугите на гише

Мнението му е, че хората трябва да си правят сметка.

"Политика, която кара хората да харчат без да се съобразяват, е доста рискова", смята Дацов. И допълни, че инфлацията в световен мащаб ще присъства дългосрочно. А за Бюджет 2022 счита, че нарушава рамките за Еврозоната.

istock
istock

Какво прогнозира и очаква за лихвите на централните банки финансистът Юлиан Войнов:

"Към момента ЕЦБ твърди, че няма да го направи. Анализи сочат, че към края на годината ще има ръст. Последният месец се вижда увеличаване на търсенето на услуги и намаляване на търсенето на дългосрочни стоки", обясни той. И уточни, че се очакват 3-4 повишения на лихвите, а позицията на банките е изчакване.

ЕЦБ може да вдигне лихвите

"Трябва да очакваме намаляване на лихви заради подкрепа към банките в стресова ситуация. Банковата ни система има голяма ликвидност. От друга страна обаче се наблюдава сериозно увеличение на цените на имотите, ако се затегне световната парична политика и се повишат лихвите, може да се стигне до колапс на цените", предупреди Войнов.

Ако се изпълни сценарият, заложен в Бюджет 2022, има възможност за икономически растеж, но по-реалистично е заради високият дефицит да се задейства по-висока инфлация заради проциклична политика. Така бюджетният растеж ще падне под 4%", коментира той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg