Нова схема с фалшиви кредити в интернет. Измамници събират такси от потребители, представяйки се за фирми за бързи кредити, сигнализират зрители на NOVA.

Вместо изгоден заем обаче потърпевшите са принуждавани да плащат различни суми, за да бъдат одобрени. Как работи схемата?

Няколко изтеглени заема и нужда от нови, за да изплати старите. След множество натрупани дългове мъж, който предпочита да остане анонимен, попада на атрактивна обява в интернет с обещание за бързо отпускане на кредит. Наричаме го Иван.

Банки предупреждават за нови измами

Офертата е публикувана в сайт за безплатни обяви. На пръв поглед - от утвърдена компания за отпускане на бързи кредити. Затова и Иван се свързва с представител на компанията - на оставения в обявата имейл. Обещанието е, че парите ще се изплатят бързо. Единственото условие - да се плати такса за разглеждане на документите.

istock
istock

„Нямаше никакъв телефонен номер и контактувахме само чрез имейл. Преведох им сумата от 100 лв. Отговориха ми, че съм одобрен и така започна въртележката. Абсолютно нищо не получих и спряха да отговарят”, обяснява схемата Иван.  

Така връзката с фирмата прекъсва, а желаният кредит не дошъл. Тогава мъжът разбира, че е станал жертва на измама.

След бърза проверка в интернет форумите екипът ни открива десетки предупреждения за измама от потърпевши от мнимите фирми за бързи кредити. Сигнали от жертви на схемата достигат и до адвокат Десислава Филипова. Сценариите са различни, но изходът е един.

„Лица, представящи се за фирми, които предоставят бързи кредити, събират предварително най-различни такси – за обработване на документите, необходими за отпускане на кредита. Последиците са ясни - след известен период от време предложителят се укрива и завлича лицето със събраните такси”, каза адвокатът.

Нова измама с преводи на пари от БНБ

„В момент, в който има някакви икономически сътресения в държавата - винаги се появяват такива измамни схеми, които се опитват да подведат хора, които са в една крайна икономическа нужда”, коментира Николай Цветанов от Асоциацията за небанково кредитиране.

Използването на имена на познати фирми е параван, зад който се крият измамниците, смятат от бранша. Целта е да се създаде доверие, твърдят от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Там също получават сигнали за злоупотреба с името на техни членове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg