Председателят на централната банка на Нидерландия и член на ЕЦБ - Клаас Нот заяви през уикенда, че очаква Европейската централна банка да прибегне до първо повишение на лихвените си проценти през четвъртото тримесечие на настоящата година.

В интервю за нидерландската телевизия програма Buitenhof, Клаас Нот, който е известен като един от най-агресивно настроените членове на ЕЦБ по отношение на провеждане на затягаща парична политика, също така каза, че подкрепя възможно най-бързото спиране на програмата на централната банка на еврозоната за изкупуване на активи.

Той смята, че инфлацията ще остане повишена по-дълго от доскоро очакваното и предупреди, че потребителските цени в Нидерландия ще се повишат дори повече от средните в еврозоната.

Банките са затегнали леко условията си за кредитиране на фирми

В началото на декември миналата година Клаас Нот прогнозира, че първото увеличение на лихвите на ЕЦБ може да стане факт през 2023 г.

И друг члена на ЕЦБ - Мартинс Казакс заяви пред агенция Ройтерс, че Европейската централна банка може да прекрати стимулиращата си програма по-рано от планираното, но според него е малко вероятно да повиши основния си лихвен процент през юли 2020 г., както вече очакват участниците на капиталовите пазари.

iStock

Инвеститорите започнаха да оценяват първо повишаване на лихвите на ЕЦБ от повече от десетилетие насам в началото на второто полугодие, след като президентът на централната банка Кристин Лагард призна за нарастващи инфлационни рискове по време на пресконференция след редовното заседание миналия четвъртък и не пожела да се ангажира, че няма да има вдигане на лихвите до края на 2023 г.

ЕЦБ пуска климатичен стрес тест на банките в еврозоната

Мартинс Казакс, който е и управител на централната банка на Латвия, обаче отхвърли пазарните очаквания за първо вдигане на евролихвите през още юли, защото това би означавало пълно прекратяване преди тази дата на покупките на облигации от страна на ЕЦБ по програмите, известни като "количествени облекчения".

"Юли би означавал изключително и малко вероятно за бърз темп на спиране на покупките на еврооблигации. Но като цяло, в настоящия момент, назоваването на конкретен месец би било много преждевременно", посочи той пред Ройтерс.

ЕЦБ отдавна заяви, че ще прекрати изкупуването на облигации "малко преди" да започне да повишава своята депозитна лихва от рекордно ниските отрицателни 0,5%, а през последните дни Лагард и нейните колеги потвърдиха този ангажимент.

Увеличение на лихвите ще забави икономиката

Понастоящем покупките на активи ще продължат най-малко до октомври, въпреки че източници на Ройтерс казаха, че на заседанието си на 10-ти март ЕЦБ вероятно ще изтегли този срок напред във времето.

istock
istock

Инфлация в еврозоната нарасна през януари с рекордните 5,1%, което е повече от два пъти над целевото инфлационно ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

"Ако видим, че инфлацията остава висока и пазарът на труда остава силен или се засилва допълнително, ако видим, че икономиката продължава да се подобряват, тогава посоката е ясна - може да действаме по-рано, отколкото предполагахме в миналото", посочи Мартинес Казакс пред Ройтерс

"С възстановяването на икономиката, инфлация на това ниво и повишения риск от постоянно висока инфлация, нови нетни покупки на активи (на еврооблигации) стават по-малко необходими", добави той.

ЕЦБ: Цените на жилищата са надценени

Казакс също така отбеляза че предпочита очертаването на нова "пътна карта" за това как покупките на облигации ще бъдат намалени.

В петък членът на ЕЦБ и президент на Френската централна банка - Франсоа Вилроа дьо Гало каза, че пазарите не трябва да "прибързват със заключенията" относно времето на какъвто и да е ход от страна на Европейската централна банка, докато словашкият гуверньор Петер Казимир посочи, че ЕЦБ "ще бъде по-мъдра на заседанието си през март", когато ще разполага с повече макроикономически данни.

През последните дни на предходната седмица паричните пазари вече започнаха да отработват първо повишение на депозитната лихва на ЕЦБ с 15 базисни пункта на заседанието през юли и с още близо 40 базисни пункта до края на 202 г.

Депозитната лихва ЕЦБ е под 0% от 2014 г. насам, което означава, че банките трябва да си плащат, за да държат свободните си овърнайт средства в централната банка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg