Банките от еврозоната леко са затегнали условията си за кредитиране на компании през четвъртото тримесечие на 2021 г. на фона на силно търсене на заеми, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Франс прес.

Нормите за кредити, т.е. вътрешните директиви на банките или критериите за одобрение на заеми за предприятията, са се затегнали съвсем леко между октомври и декември, се казва в тримесечния доклад на институцията за условията за кредитиране.

Критериите остават непроменени при кредитите за домакинствата за закупуване на жилище и леко са разхлабени при потребителските кредити, според проучване от декември до януари сред 152 учреждения.

Банките облекчават условията по отпускане на кредити за гражданите

Анкетираните банки са имали като цяло благосклонна визия към кредитните рискове за предприятията и домакинствата, разчитайки на добри икономически перспективи въпреки сегашната пандемична ситуация и затрудненията за предлагането, пораждани от проблемите с доставките, отбелязва ЕЦБ.

istock
istock

Банките отчитат в същото време значително увеличение на търсенето на заеми или кредитни линии от предприятията - било за финансиране на текущи дейности или за инвестиции. Търсенето е силно и при домакинствата във всички категории заеми благодарение на доброто потребителско доверие и като цяло ниските лихви.

Банките очакват все така увеличено нетно търсене на кредити през първото тримесечие на 2022 г.

Очаква ли се ръст при лихвите по ипотечни заеми


Очаква се критериите за отпускане на заеми да останат като цяло непроменени при кредитите за компаниите, но се очаква умерено втвърдяване при заемите за закупуване на жилище, докато за потребителските кредити се очаква разхлабване на условията.

Проучването е публикувано преди заседанието на ЕЦБ по паричната политика в четвъртък, от което засега се очакват оптимални условия за финансиране на икономиката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg