Демографията и икономическата ситуация са двата основни индикатора, които се следят, за да се направи финансов анализ на пазара на недвижими имоти, коментира в ефира на Радио София Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

„Т.е. кой ще живее в тези жилища, колко хора биха станали купувачи и какъв доход имат, за да могат да си позволят това жилище. Оттук насетне навлизаме по-скоро във финансовите фактори и те са свързани, от една страна с политиките на централните банки по лихвите и на следващо ниво – очакванията. С други думи, тези които купуват или пък се въздържат да продават, не защото в даден момент им трябва жилище, а го правят единствено само с очакването, че ще реализират някаква стопанска печалба, ако направят такава сделка“, каза Лъчезар Богданов.

Продават панелки, купуват ново строителство

По думите му, през последните две години се наблюдава доминиране на финансовите фактори.

istock
istock

„Това прави пазарът много трудно прогнозируем от гледна точка на някаква логика, на някакви по-здрави фундаментални индикатори, които да ни кажат къде трябва да бъде пазарът, именно защото едни хората купуват, тъй като имат спестявания и не искат да ги държат без лихва в банка, а други купуват с идеята, че този свободен ресурс така ще намери реализация, а оттам и някаква печалба, вместо да правят друг вид бизнес“, добави Богданов.

Заемите за жилище още по-евтини

Той каза още, че често хората, които имат недвижима собственост се въздържат от продажба, тъй като се надяват да го направят в следващ период на по-висока цена. 

Според Богданов причината за нарастване на цените на имотите идва от факта, че все повече домакинства могат да си позволят да изплащат кредит за жилище. Възможно е обаче да бъдат затегнати условията за кредитиране и повишаване на лихвите, прогнозира Лъчезар Богданов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg