Горещият имотен пазар и липсата на достатъчно предлагане в комбинация с растящи цени, води все повече купувачи, които по принцип търсят готов имот, към проекти на зелено и имоти в строеж.

Това са напълно стандартни и възможни сделки, но крият специфики, които могат да се окажат съществена пречка за клиенти, които за първи път купуват ново строителство, споделят от musketari.bg, платформата, която се е заела никой да не плати и лев в повече за дома си. 

Кои са най-разпространените митове, за които да внимавате, ако ви предстои подобен избор?

Как избираме какъв кредит да вземем

Незавършеният имот винаги излиза по-изгодно от построен. 

Това не винаги е така. Цените на имоти в един и същи район, близки като качество на използвани материали и изпълнение, на първо четене показват разлики от по над 20% в полза на незавършените проекти. Това сравнение е непълно, ако не вземете предвид, че в готовия имот можете да се нанесете веднага, а за другия ще трябва да изчакате – понякога години в зависимост от големината на обекта.

Ако добавите към уравнението и цената на кредита под формата на лихви и разхода по наем докато стане готово жилището, сметките може да се променят. Допълнителен риск за проект в съвсем начална фаза на изграждане, носи фактът, че имотът може да не бъде завършен или да се отличава съществено от идейния проект, което да доведе до допълнителни разходи за довършителни и коригиращи дейности. 

istock
istock

Банките не финансират имоти в строеж и ви трябват 100% лични спестявания. 

Всъщност не е задължително да е така. Действително, не всяка банка финансира незавършени имоти. Това ограничение се преодолява лесно, ако имате друг имот и предложите него за обезпечение. Дори да не сте в тази привелигирована позиция обаче, опитен консултант може да намери варианти, стига да са спазени някои условия. 

Ремонтираме дома с кредит

Като начало, имотът трябва да бъде изграден поне до груб строеж (акт 14), за да може банката да го приеме за обезпечение. Не рядко строителят е предварително одобрен от някои банки и те са по-склонни да приемат имоти преди акт 15 или акт 16 от този проект. Не всяка банка обаче ще даде еднакво максимално финансиране, затова си струва да проверите всички банки.

Размерът на заема ще зависи от оценката на проекта - някои банки ще оценяват имота в готов вид, а други към моментното състояние, например на акт 14, а тази стойност ще е значително по-ниска от договорената продажна цена. Тази оценка допълнително ще се ревизира и занижи от някои банки и всяка ще отпусне различен максимален дял. Така финалната максимална сума на кредита може да варира с до 50%.   

istock
istock

Траншовете нямат значение, ако сделката е добра. 

Няма един приет правилен начин за разпределяне на цената на траншове. Пазарът е доста либерален и всеки договаря схема, която му се струва удобна. Продавачите все по-често опитват да вземат по-голяма част от сумата рано. Винаги е добре за собствена гаранция купувачът да остави транш, който да плати при завършване и приемане на акт 16 на сградата.

Ако покупката се обезпечава с кредит същото искат и банките и ако купувачът е платил целия имот по-рано на един или два големи транша, това създава риск за нормалното усвояване на кредита, споделиха от musketari.bg. Те съветват за покупка на имот в строителство винаги да се говори с няколко банки, за да се намери най-удачната структура на кредит. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg