В период на висока активност на пазара на недвижими имоти много хора решават да сменят жилището си с по-голямо или да купят първото си самостоятелно.
 
Голямото предлагане и изгодните ипотечни кредити предразполагат към активност при търсенето. В същото време огромния избор и на банки, и на имоти, прави избирането трудно и времеемко.
 
От една страна клиентът трябва да избере квартал и тип на имота, който търси. След това да проучи какъв ипотечен кредит може да му отпусне банкатa спрямо доходите и вида на имота и чак след това да пристъпи към закупуване, ако вече не е бил изпреварен от друг напорист купувач.
 
Решението на тази ситуация би било много лесно, ако човек може да знае предварително каква сума би му отпуснала банката спрямо доходите и „въоръжен“ с тази информация, по-лесно да сведе избора на жилище до няколко най-подходящи за него и като цена, и като условия.
 
С помощта на добре обмислена дигитална услуга УниКредит Булбанк вече предоставя такова улеснение на своите (потенциални) клиенти.
 
В сайта на банката се изчислява лесно максималният размер на ипотечния кредит, който може да се отпусне спрямо доходите на клиента.
 
След направено запитване, банката издава т.нар ипотечен сертификат, с който да удостовери, че ако няма други промени в приходите на клиента, би могла да отпусне ипотечен кредит в такъв размер.

iStock/ Getty images/ Freepik

Сертификатът важи за 6 месеца и е част от улеснената дигитална процедура по кандидатстване за ипотечен кредит.
 
Другите стъпки по искане на ипотечен кредит също се случват изцяло онлайн:
 
Банката съдейства с полезна информация още на етап „избор на жилище“, като предлага лесен за попълване формуляр за характеристиките на идеалния дом.
 
Следващата стъпка е да се попълни кратка онлайн заявка за ипотечен кредит.
 
Консултант на банката провежда видео консултация за уточняване на параметрите на кредита, а обмяната на различни документи става по електронен път.
 
Процесът по кандидатстване и одобрение може да се случи виртуално, като само финалното подписване на документите за кредита става в офис на банката.
 
По време на целия процес консултантът по ипотечни кредити съдейства с информация за необходимите документи, доказващи доходите, данните за имота и т.н.
 
Дигитализирането на този най-времеемък процес от банковите услуги е още една стъпка напред към подобряване на онлайн обслужването, доказало се като най-бързия и удобен начин за ползване на банкови услуги.
 
Във видеото ще научите още за онлайн кандидатстването за ипотечен кредит през сайта на Уникредит Булбанк.