Европейската централна банка (ЕЦБ) пусна днес първи по рода си тест за устойчивост на големите банки от еврозоната срещу климатични шокове, като ги увери, че проверката няма да доведе пряко до допълнителни капиталови изисквания, предаде Франс прес.

Институцията започва пруденциален тест за устойчивост, който ще измери способността на банките да абсорбират финансови отражения, свързани с физически рискове като горещина, суша и наводнения, както и рискове в краткосрочен и дългосрочен план, произтичащи от прехода към по-зелена икономика, се казва в комюнике на ЕЦБ.

Увеличение на лихвите ще забави икономиката

Банките ще предоставят своите отговори на подробен въпросник от месец март, след което централната банка ще публикува обобщените резултати през юли.

istock
istock

Тестът ще бъде насочен по-скоро към специфични класове от активи, изложени на климатичен риск, като портфолиа за жилищни кредити, отколкото общите баланси на банките. Резултатите обаче няма да означават провал или успех на институциите. Няма да има и пряко отражение за изискванията за капиталови равнища, уточнява ЕЦБ. Тестът по-скоро се схваща като учебно упражнение за банките и надзорните органи, изтъква европейският регулатор.

Резултатите обаче допринесат за качествен план, наричан "процес на пруденциална проверка и оценка" (SREP), измерващ рисковете за всяка банка.

Банките в ЕС станаха по-печеливши

Тестът за климатична устойчивост може да има непряко отражение върху изискванията за т. нар. "стълб тт" по отношение на капитала, определяни индивидуално от надзорника. Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард смята климатичните промени за един от най-големите рискове за икономиката и банковия сектор през идните години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg