Банките в Европейския съюз станаха по-печеливши през третото тримесечие на 2021 г., като правителствената подкрепа по време на пандемията помогна за намаляване на броя на влошаващите се заеми, посочи в понеделник банковият надзор на ЕС, предаде Ройтерс.

"Качеството на активите се подобри допълнително, но има опасения за заемите, които се възползваха от схемите за мораториуми и публични гаранции, не на последно място поради общата несигурност поради коронавирусния вариант Омикрон", заяви Европейският банков орган (EBA) в последния си тримесечен доклад за управление на риска и добави:

Как са защитени парите ни в банките

"Доходността на банките се стабилизира на нива над тези, наблюдавани преди Covid пандемията. По-голямата част от банките очакват повишаване на оперативните рискове главно поради повишените кибер рискове“

Съотношението на необслужваните кредити (заемите, чието обслужване се влошава), спадна с 20 базисни пункта на тримесечна база до 2,1% от общия размер, докато възвръщаемостта на собствения капитал, ключов показател за рентабилността, нарасна през третото тримесечие до 7,7%, спрямо 2,5% през същото тримесечие на 2020 г. и 5,7% през третото тримесечие на 2019 г.

istock
istock

Основното съотношение на капитала към рисково-претеглените активи през третото тримесечие на миналата година е 15,4%, което представлява спад с 10 базисни пункта спрямо предходното тримесечие, но все още е много над регулаторните изисквания, каза още EBA.

Колко пари държим в банките

Констатациите на EBA се основават на извадка от 131 банки, покриващи повече от 80% от активите на банковия сектор на Европейския съюз.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg