ЕС обяви днес, че е наложил глоба в размер на 390 милиона долара на четири големи банки за организиране на картел, позволил им да сведат до минимум рисковете при валутна търговия, предаде Асошиейтед прес.

Най-големият дял от глобата е за Ейч Ес Би Си (HSBC) - 200 милиона, а останалата сума се разпределя между Креди Сюис (Credit Suisse), Ар Би Ес (RBS) и Барклис (Barclays). Ю Би ЕС (UBS) няма да плаща глоба, тъй като е съдействала за разкриването на картела, посочват от Европейската комисия.

10 банки са спрени от ЕС да купуват еврооблигации

"Поведението на петте банки е нанесло удар по интегритета на финансовия сектор и е било за сметка на европейската икономика и европейските потребители", заяви вицепрезиденът на Еврокомисията Маргрете Вестагер, която отговаря за конкуренцията.

iStock
iStock

Според Комисията няколко валутни спот търговци "са обменяли чувствителна информация и търговски планове и периодично са координирали търговските си стратегии в професионална онлайн чатстая, наречена Sterling Lad"

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg