Европейският съюз забрани на 10 банки да участват в неговата схема за изкупуване на еврооблигации за финансиране на механизма за възстановяване от пандемията от Covid-19 "Следващо поколение ЕС" (Next Generation EU) заради участието им в скандали с манипулиране на дългови пазари, съобщи във вторник "Файненшъл таймс".

Говорител на Европейската комисия заяви пред финансовото издание, че ЕК е приложила строг подход, за да гарантира, че субектите, които участват в програмата Next Generation EU), са "годни да бъдат контрагенти на ЕС".

ЕК глоби водещи банки заради създаден помежду им картел

Освен това банките, които са признати за виновни в антитръстови измами, ще трябва да докажат, че са предприели "коригиращи мерки", които предотвратяват повторното възникване на тези нарушения.

Банките, които са изключени от участие в продажбата на новата 10-годишна облигационна емисия на ЕК за финансиране на европейския фонд за възстановяване на стойност 800 млрд. евро, са Citigroup, JPMorgan, Barclays, Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest, UniCredit, Deutsche Bank и Crédit Agricole.

istock
istock

Европейският съюз изключи много от най-големите банки в света от новата си програма за емитиране на дългове под формата на еврооблигации, съобщи и "Уолстрийт джърнъл".

Кои банки отчитат рекордни печалби през 2021г.

Кредиторите, сред които Barclays plc, JPMorgan Chase & Co., Nomura Holdings Inc., Bank of America Corp., UniCredit SpA, Citigroup Inc. и Credit Agricole SA, са блокирани поради неотдавнашни случаи, при които се установи, че са участвали във формира на картели на облигационния и валутния пазар, посочва финансовото издание.

Понастоящем Европейската комисия проучва дали "основните дилъри, признати за виновни за нарушаване на антитръстовите правила, са предприели необходимите коригиращи мерки за прекратяване на тези практики", заяви "Уолстрийт джърнъл".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg