Европейската комисия съобщи в сряда, че е глобила американската Bank of America, френската Credit Agricole и швейцарската банка Credit Suisse Group на обща стойност 28,5 милиона евро за участие в картел за търговия с облигации и нарушаване на антитръстовите правила.

Немската Deutsche Bank също е участвала в картела, но избягна налагането на глоба, тъй като тя разкри пред Европейската комисия съществуването на този картел.

Глобата на Bank of America е в размер на 12,6 млн. евро, на Credit Suisse е за 11,9 млн. евро и на Credit Agricole за 3,9 млн. евро.

Банка уволнява хиляди служители и закрива офиси

Търговците на четирите банки "са се споразумявали за търговски стратегии, обменяли са чувствителна информация за цените и са координирали цените в продължение на пет години чрез "чат стаи" на терминала за търговия на Блумбърг (Bloomberg)", заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.

istock
istock

Незаконните практики са включвали въздържане от наддаване или премахване на оферта от пазара, така че банките да не се конкурират помежду си, или разделяне на сделките между търговците без знанието на клиента.

Кои банки отчитат рекордни печалби през 2021г.

"Картелът нанесе вреда на финансовите пазари и днешното решение изпраща ясно послание, че Комисията няма да толерира какъвто и да е вид тайно поведение", добави Вестагер.

Органът за наблюдение на конкуренцията в ЕС заяви, че картелът е действал на европейския вторичен пазар за търговия, свързан с деноминирани в щатски долари надсуверенни, суверенни и облигации на агенции (SSA).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg