Печалбата на банката JP Morgan Chase скочи с близо 400% през първото тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано, надвишавайки съществено очакванията на финансовите пазари, но силните финансови резултати на най-голямата американска банка се дължат на освобождаване на над 5 милиарда долара от резервите, които бяха заделени за покриване на потенциално необслужвани задължения във връзка с коронавирусната криза.

Банката, която се възприема като барометър за здравето на цялата американска икономика, заяви, че потребителските разходи в нейния бизнес са се върнали на нивата от преди пандемията и са се увеличили с 14% спрямо първото тримесечие на 2019 г.

Лошите заеми в еврозоната удариха ново дъно

Нетните приходи на JP Morgan скочиха с 399% до 14,30 млрд. долара през периода януари - март тази година спрямо първото тримесечие на 2020 г. най-вече в резултат на освобождаване на заделени през миналата година кредитни резерви за 5,2  млрд. долара. Това представлява печалба от $4,50 за една акция спрямо печалба от $2,9 на акция година по-рано или повишение със 78%. Изключвайки обаче освободените кредитни резерви, реалната печалба са повиши до $3,31 за една акция, докато осреднените очаквания на Уолстрийт бяха за печалба в размер на $3,10 за акция.


В същото време приходите на JP Morgan Chase се повишиха на годишна база с 14% до 33,1 млрд. долара при осредните очаквания за 30,5 млрд. долара.

"С всички разходи за стимулиране, потенциални разходи за инфраструктура, продължаващи количествени улеснения от страна на Фед, силен потребителски и бизнес баланс, както и еуфорията около потенциалния край на Covid пандемията, ние вярваме, че икономиката има потенциала да има изключително силен, многогодишен растеж", посочи главният изпълнителен директор Джейми Даймън.

Може ли да вземете ипотека и банката да ви плаща лихва

Въпреки много силните финансови резултати, акциите на JP Mogan се понижиха първоначално за кратко с 1%, а в последствие с 0,75% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, тъй като инвеститорите оценяват позитивния ефект върху данни от освободените банкови провизии за над 5 млрд. долара.

Междувременно и друга водеща американска банка - Goldman Sachs също отчете огромен ръст с 464% на нетната печалба през първото тримесечие на тази година до 6,84 млрд. долара спрямо началото на 2020 г., тъй като инвестиционната банка се възползва от рекордни нива на глобална активност при сключване на сделки.


Безпрецедентният бум при частните фирми, които осъществиха сливания с листвани на борсата компании, за да станат публични дружества, помогна на GS на да спечели огромни комисионни, докато печалбите на звеното на инвестиционната банка, опериращо на световните пазари, нарасна с 47% на годишна база.

Какви такси ни взимат банките

Подобно на JP Morgan, Goldman Sachs също се възползва и от благоприятните сравнения с миналата година, когато трябваше да задели повече средства като провизии за покриване на потенциални загуби от предоставени корпоративни заеми поради коронавирусната пандемията.

Нетната печалба на GS скочи през първото тримесечие до 6,7 млрд. долара от едва 1,2 млрд. долара година по-рано, или печалба от $18,60 за акция спрямо печалба от $3,11 преди година, докато осредните очаквания на Уолстрийт бяха за печалба от $10,22 за една акция.

В същото време приходите на Goldman Sachs скочиха със 102% до 17,70 млрд. долара от 8,74 млрд. долара през първото тримесечие на 2020 г. при очаквания за приходи в размер на 12,66 млрд. долара.

"Нашият бизнес остава в много добра позиция, за да помогне на нашите клиенти да се репозиционират за възстановяването и тази сила е отразена в рекордните приходи и печалби, постигнати през това тримесечие “, отбелязва председателят и главен изпълнителен директор на GS Дейвид Соломон.

istock
istock

За разлика от JP Mogan, акциите на Goldman Sachs поскъпват с 1,5% на извънборсовата търговия след оповестените финансови резултати за първото тримесечие.

Банката Wells Fargo & Co. също отчете по-силни от очакваното печалби и приходи през първото тримесечие в резултат на освободени 1,6 млрд. долара от заделените през миналата година резерви за потенциални кредитни загуби.

Нетната печалба на базираната в Сан Франциско банка скочи до 4,742 млрд. долара от 653 млн. долара през първите три месеца на 2020 г., като печалбата за акция нарасна до $1,05 от едва $ 0,01 година по-рано, докато очакванията на Уолстрийт бяха за печалба от $0,71 за една акция.

Приходите Wells Fargo пък се увеличиха с 2% до 18,063 млрд. долара при осреднена прогноза за приходи в размер на 17,518 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Чарли Шарф каза, че печалбите се увеличиха заради подобряващата се икономика на САЩ, както и от голямото намаление на заделените резерви за евентуални загуби по необслужвани заеми, тъй като по време на пандемията кредитите не са се влошили, толкова силно, колкото са били опасенията. "Ние правим промени, за да подобрим операциите и ефективността си, но ниските лихвени проценти и сдържаното търсене на заеми продължиха да ни пречат през тримесечието“, посочи още Шарф.

След финансовия доклад акциите на Wells Fargo се понижават слабо с 0,25% на извънборсовата търговия преди днешния старт на Уолстрийт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg