Българската народна банка публикува средния размер на таксите, начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки за услугите по приложение № 1 към Наредба № 3 на БНБ, във връзка с определянето на приемливи такси по платежни сметки за основни операции.

Въз основа на подадената от банките информация се установява, че за услугата „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лв.“ банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите. БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход.

Работодатели настояват за лесно сравнение на условията на банки при отпускането на кредити

Публикуваните на 26 февруари 2021 г. данни за средния размер на таксите, начислявани от банките за услугите по приложение № 1 към чл. 34 от Наредба № 3 на БНБ, предоставяни по разплащателни сметки на потребители, са изчислени на база информация към 31 декември 2020 г., подадена от 18 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на потребители.
 

БНБ
БНБ

БНБ
БНБ

Банките следва да съобразят приемливия размер на таксите за услугите по платежна сметка за основни операции със средния размер на таксите, публикуван от БНБ и с изискванията на чл. 36, ал. 2 от Наредба № 3 на БНБ, най-късно до 1 юни 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg