Асоциацията на индустриалния капитал в България, Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес и Националното сдружение на малкия и среден бизнес настояват за прозрачност и лесна сравнимост на условията на търговските банки при отпускането на кредити по линии с облекчени условия с помощ от ЕС, както и да има качествени, а не само количествени индикатори при отчитане на отпуснатите по подобни линии кредити.

Според организациите по този начин ще се гарантира, че те се ползват наистина за подпомагане на най-нуждаещите се малки и средни предприятия /МСП/, а не просто за подобряване на условията по заеми на тези, които са лоялни на банките клиенти.

Отстъпки от лихвата при "зелена ипотека" предлага банка у нас


Това е записано в становище на трите организации по проекта на Национална стратегия за малките и средни предприятия за периода 2021 - 2027 г., адресирано до икономическия министър и до ръководството на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Проектът на стратегия е публикуван за обществено обсъждане. Вчера беше изразена позиция по него и от Българската стопанска камара.

istock
istock

Последните данни, огласени от Българската банка за развитие, според които от 2 млрд. лв. за портфейлни гаранции до момента са усвоени само 165 млн. лв., подкрепят опасенията на организациите, се посочва в становището.

Трите организации подновяват предложението си инкубатори, клъстери и други подобни структури да бъдат дефинирани, както и да бъде предвиден ясен ред за определяне на тяхната легитимност и представителност, както и начинът за участие в консултативния процес, предвиден в стратегията.

Банка не може да си върне погрешно преведени 500 млн. долара


Друго искане е национално представителните работодателски организации да бъдат включени като партньори при изпълнението на съответните мерки, както и в Постоянната работна група по стратегията за МСП. Трите организации не споделят идентифицираната в стратегията необходимост от повече организации за подкрепа на предприемачеството и посочват, че вместо това е необходима по-ефективна подкрепа за бизнеса чрез осъществяването на множеството предложения на организациите на работодателите.

Предложеното "Разработване и създаване на цифров портал - дизайн на уеб платформа" според организациите изглежда не на място - като готово задание за обществена поръчка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg