На проведена днес дигитална пресконференция Уникредит Булбанк представи своята ангажираност към Зеленото кредитиране в България и желанието си за устойчиво развитие на ипотечното кредитиране в тази насока.

В конференцията участие взеха изпълнителният директор на банката Теодора Петкова, Джакомо Волпи - директор Банкиране на дребно и Людмил Цоков, старши мениджър в отдел Продукти и процеси за индивидуални клиенти на банката.

Трезорът представи своята стратегия за зелено финансиране на сделки с имоти за физически лица и какви отстъпки от лихвата по ипотеките са възможни за клиентите при покупка на жилище с висока енергийна ефективност тип Клас А или Клас А+.

Купувачи дават по 110 000 евро за двустаен по морето

Ангажираността на трезора засяга така наречените три стълба на ESG - околна среда (environment), социална политика (social) и управление (governance). Целта на банката е да подкрепя инвестиции, които са насочени към устойчиви технологии и бизнес.

Уникредит Булбанк

„ Днес ще говорим за това какво правим за клиентите като физически лица. Всяка втора компания е наш клиент. Искаме да сме банката, която е лидер в устойчиво и етично банкиране. Темата е спешна. Много е важно да спасим планетата”, коментира Теодора Петкова.

Джакомо Волпи коментира вниманието на банката към околната среда и предпочитанието на трезора да залага на дигитализацията в работата си с клиентите вместо на хартията, било то за подписване на документи дигитално, плащане на сметки или използване на карти през телефона чрез Аpple Pay или Android Wallet.

Заемите за жилища замряха

Уникредит Булбанк

Близо 90 % от "зеленото" кредитиране в "Банкиране на дребно" се отнася за ипотечно финансиране на физическите лица, поясни Волпи. По думите му пандемията не е спряла хората да си купуват жилища, като предимно покупки се осъществяват в големите градове у нас – София, Пловдив, Варна и Бургас. Освен това, не се забелязва разлика в рефинансирането на ипотеки в сравнение с предходни години.

Депозит от една пета от цената, за да купиш жилище

"Целта ни е да подкрепяме опазването на околната среда. Затова създадохме инициативата за засаждане на гората на Уникредит. Нашите служители засаждат дървета и наблюдават онлайн как те израстват. В Уникредит в България имаме същата цел, като се стремим да бъдем компания, която не използва хартия", обясни Волпи.

Уникредит Булбанк

Людмил Цоков посочи, че 70% от отпуснатите кредити са с дългосрочен хоризонт, като 62% от клиентите са мъже, а 38% са жени. 50% от тях са на възраст между 25-35 години. Той коментира, че 73% от така наречените „милениали“, харчат повече за стоки и услуги от компании, които са насочени към опазване на околната среда.

Людмил Цоков даде конкретни примери като обясни, че за ипотечен кредит на стойност 150 хил. лева за срок от 30 години клиентите могат да спестят 5760 лева, което се равнява на 6 и половина по-малко месечни вноски или 5% по-малко разходи за клиента.

От тази възможност може да се възползва и малкият и среден бизнес като банката предлага облекчени изисквания за обезпечения, възможност за включване в гаранционни инструменти. За бизнеса при среден размер на кредит 100 000 лева за срок от 5 години отстъпката от лихвата е 2 604 лв., което е 17.5% по-малко разходи за клиента.

Собственици продават жилища, които давали под наем

Всяка сграда, построена у нас след 2010г. има енергиен сертификат Клас Б. Едва 7% от новите сгради през 2019г. имат енергиен клас А.

„С тази специална отстъпка от лихвата при закупуване на жилище в сграда с енергийна ефективност от клас А искаме да подканим клиентите да търсят такива сгради. Освен това, подобни жилища са освободени от данък в следващите 7 години”, заяви Цоков.

Уникредит Булбанк

Изпълнителният директор на Уникредит Булбанк Теодора Петкова коментира и прогнозите на банката за лихвените нива по кредитите през настоящата 2021г. Очакванията са, че няма да има промяна по тях.

„Не видяхме пандемията да се отрази на търсенето. Пазарът отчете друцифрен ръст на кредити. Запазихме нашата рискова политика каквато винаги е била. Пазарът беше по-агресивен от това, което приемаме при криза. Досега се наблюдава постоянен тренд на намаляване на лихвените нива, през 2021г. не очакваме промяна на лихвените нива нагоре или надолу“, заяви Петкова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg