И тази година лихвите по кредитите ще се запазят на нивата от миналата – 4.5 до 6.5% при потребителските кредити и около 2.5 до 3.0-3.1% при ипотечните кредити.

Тази прогноза направи пред БНР Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на „Кредит център“.
 

„Още е много рано да говорим за увеличаване на лихвите. Аз съм от оптимистите, които смятаме, че няма да има увеличаване на лихвите тази година, въпреки че наистина след приключване на мораториума неминуемо част от кредитите, по които в момента са отложени плащанията, а те са малко над 7 милиарда – на домакинствата, ще се превърнат в „лоши кредити“, заради това, че част от хората са останали трайно без работа.“

Кои могат да получат безлихвени заеми заради кризата

От друга страна се повишава ликвидността в банковата система – депозитите нарастват и вече са малко над 60 милиарда лева, подчерта Тихомир Тошев. На този фон раздадените на населението кредити са малко над 25 милиарда лева.

istock
istock

„Виждате колко повече спестяваме, отколкото теглим като кредити.“

Другите хора, които продължават да работят и не са загубили работата си и доходите си, те продължават да спестяват и да трупат депозити, въпреки нулевите лихви по тях. Което значи, че системата ще продължи да бъде доста ликвидна. Банките ще имат много пари, които пак трябва да раздават в кредити. Търсенето на потребителски кредити вероятно ще е ограничено“, смята Тихомир Тошев. 

75% от малките фирми не обслужват кредитите си

2020 година е завършила с ръст при потребителските кредити от около 6% спрямо 2019 г. „По-малко хора се осмеляват да задлъжняват в такъв момент. От друга страна виждаме и „светлината в тунела“ – ваксинацията започна.“ 

Въпреки тези 6% ръст, има голям спад при потребителските кредити под 10 хиляди лева, изтъкна още експертът. Това по думите му е свързано с възможността, която бе дадена за теглене на безлихвени кредити заради пандемията.

Тихомир Тошев определи тази антикризисна мярка като „доста добра алтернатива на бързите кредити, към които обикновено посягат хората, когато останат без доходи или с ниски доходи“, а бързите кредити остават най-скъпия кредитен продукт на нашия пазар.

istock
istock

Имотният пазар не е бил засегнат нито ценово от коронакризата, нито по отношение на интереса към ипотечните кредити, посочи още Тихомир Тошев.

Купувачи търсят имот в нови райони около София

„Пазарът ще завърши с ръст и той при ипотечното кредитиране ще е някъде около 13% спрямо 2019 година.“

Според Тошев всичко това се дължи на „разумното поведение на банките“, които не са променили условията си, както и на стабилния пазар на имоти, който е запазил нивата на търсене високи.

Кредитният консултант не очаква сериозно движение при инфлацията тази година.

„Икономиката ще започне да се възстановява по-бавно от предвиденото, още от средата на тази година. Специално при кредитирането очаквам, че ще завършим с малки ръстове: в рамките 3 до 5% при потребителското кредитиране спрямо 2020 г. и около 8-9% при ипотечното кредитиране.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg