Купуването на нов дом във Великобритания вече е тежка работа за младите семейства. Потребителите, решили да купуват своето първо жилище чрез ипотека, ще трябва да внесат една пета от цената на имота като депозит, съобщи изданието "Daily mail". Причина за това е, че офертите за по-ниски депозити вече почти са изчерпани.
 
Само през миналата седмица няма нито една банка, която да е предлагала ипотеки с депозит от 10%, съобщи "The Times". Брокерите пък предупреждават, че офертите за депозити от 15% също се изчерпват, а от януари насам вече над 300 от тях са изтеглени от пазара.

И все пак, за тези, които търсят по-малка първоначална вноска, все още има варианти. По данни на сайта за сравнение на жилищни кредити Moneyfacts, днес има едва 44 сделки за тези, които могат да си позволят депозит до 10 на сто от цената на жилището.

Колко струват жилищата в Китай

В същото време, цената на жилищата във Великобритания достигна нов връх от карантината насам. Средната цена за едно жилище е 245 747 паунда. Към момента пък цените на имотите са нагоре с 5.2% спрямо същия период на 2019 г.

istock
istock

Въпреки това е малко вероятно тези цени да се задържат заради пандемията, която влоши личните финанси на всички хора по света, в т.ч. и на жителите на Острова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg