Цените на имотите и броят на сделките в Китай нарастват. Имотният пазар е ключов двигател на растежа във втората по големина икономика в света.

Инвестициите в недвижими имоти през юни нарастват с 8,5% спрямо същия месец на миналата година, показват изчисления на агенция Ройтерс на база данни на Националната статистическа служба на Китай. Ръстът на инвестициите се ускорява след като през месец май беше с 8,1% на годишна база, а през април - със 7%.
 
Докато над две трети от китайците живеят само със 120 евро на месец, столицата на Китай Пекин има най-голямата плътност на милионери в света.

Причинената от коронавируса криза изостря това неравенство - и това се вижда и на пазара на недвижими имоти. Докато хората с по-ниски доходи купуват само най-нужното, богатите в Китай продължават с вложенията си в имоти.
 

istock
istock

Според съобщения в китайските медии сделките с недвижими имоти в Нанян само на вторичния пазар, върху които китайското правителство има по-малко влияние, са се повишили с над 80% през юни в сравнение с предходната година.

Колко струват жилищата в Монако и Ню Йорк

През първата половина на годината Шанхай отбеляза огромен скок в продажбите на луксозни жилища. 2828 нови жилища са продадени на цени над 12 хил. евро на квадратен метър - увеличение с 98% спрямо предходната година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg