Офертните цени за жилища във Великобритания са се повишили до почти рекордни нива през този месец, след като успехът на Борис Джонсън с Brexit увеличи доверието, сочат данни на оператора на уебсайт за имоти Rightmove, цитирани от Bloomberg.

Цените са се повишили с 0,8% през февруари средно до 309 399 лири (400 000 долара), показват данните.

В Лондон те са нараснали с 2,7% на месечна база, тъй като несигурността за бъдещите отношения на страната с Европейския съюз започна да намалява.

Посещенията на уебсайта на Rightmove са отчели рекордни нива. Съживяването на търсенето е последния знак за подобряване на настроенията в имотния бизнес през тази година.

Референдумът от 2016 г. оказа продължително негативно влияние върху пазара на жилища във Великобритания, като Лондон беше засегнат особено силно.

„Има бум в активността на купувачите“, казва Майлс Шипсайд, директор на Rightmove. „След три години и половина на несигурност около Brexit, колебания и отлагания, изглежда, че мнозина сега смятат 2020 г. за годината в която да задоволят незадоволените си жилищни нужди“, добави той.

Няма да дават визи на нискоквалифицирани работници за Великобритания

Въпреки че пазарът на жилища все още се поддържа от ниските лихви, рекордната заетост и недостига на жилища, периодът на несигурност около Brexit не е приключил.

Джонсън си постави срок до края на годината да приключи търговска сделка, което според експертите ще бъде трудна задача.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg