Спад в активността на наемния пазар. С около 14% по-малко сделки за наем за сключени за периода януари-септември 2020 г. спрямо първите девет месеца на 2019 г. Според експертите на Имотека една от причините е разминаването в очакванията на двете страни, породено от неяснотата на пазара в краткосрочен план. 

Сигурно вложение на парите в нестабилни времена остава ключов мотив на купувачите да се сдобият с имот, извън нуждата от дом. Дори онези от тях, които нямат амбицията да го отдават под наем, считат, че в дългосрочен план това е позната и сигурна инвестиция.

По-разнообразни са мотивите на продавачите. Част от тях искат да се освободят от имот, който не съвпада с личните им нужди и да вложат парите в друг пасив. Расте и броят на хората, които през последните 9 месеца са продали апартамент, получил през тази година разрешение за ползване. Наблюдават се продавачи, които до момента са били на наемния пазар, но искат да излязат от него.

Ипотеки и отстъпки

Общо 16% ръст на сделките с кредити през третото тримесечие спрямо същия период на 2019 г., отчитат от компанията. Стабилни остават ипотеките и за цялото деветмесечие на 2020 г. Расте, макар и с малко, делът на заемите, които покриват над половината от стойността на сделката. Потребителските кредити, като опция за финансиране на покупка на имот, също са сред явленията на пазара през тази година.

istock
istock

 „Жилищното кредитиране устоява на ситуацията към момента и няма индикации за промяна. Банките са гъвкави и отпускат заеми с изгодни лихви. Внимателни са по отношение на клиентите си и ги консултират за най-изгодния за тях вариант”, пояснява Шехерова-Димитрова.
Според нея, отстъпки на пазара в момента почти не се правят. Изключение правят единствено силно надценените имоти, чиито собственици вече са видели, че трудно ще стигнат до сделка без нужния компромис.

Прогноза

Поради липсата на индикации за спад в цените, от Имотека считат, че нивата краткосрочно ще останат неповлияни. По-видими изменения ще настъпят в други направления като поведението на купувачите, което ще става все по-сложно и многопластово.

Новите апартаменти поевтиняха повече от панелките

„Трудните икономически времена, които ни предстоят, ведно със спада на възрастовата граница, ще направят процеса по сключване на сделка по-бавен и предизвикателен. Младите купувачи ще искат не просто двустаен апартамент с южно изложение. Те ще имат поредица от специфични изисквания, поведението им ще бъде трудно за прогнозиране.

iStock
iStock

От ключово значение ще бъде посредниците да бъдат гъвкави, да изпробват алтернативни подходи към клиентите и да познават много добре поведението и вкусовете им. Предстои да видим осъвременяване на пазара на жилища с акцент върху силно индивидуализиране на тенденциите”, казва Люба Атанасова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg