Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ иска спешна среща под егидата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с финансовите институции, имащи отношение към кредитирането на туристическия бранш.

Това е един от най-сериозните проблеми в началото на летния сезон пред бъдещето на бранша, показват многобройните сигнали на наши членове, обяснява председателят на БХРА Георги Щерев в писмо до Николова, съобщиха от БХРА.

Настояват за 5% ДДС за ресторанти, заведения и хотели

В момента банките в България, въпреки препоръките на Европейската централна банка, не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум 1 година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери.

Според анализите на световни експерти обаче кризата в туризма ще продължи минимум 4-5 години, като възстановяването на сектора ще започне чак през 2023 г., се казва в писмото.

istock
istock

От БХРА подчертават, че голяма част от хотелската база е построена и реконструирана с кредити. Заради епидемията банковите заеми са разсрочени за период от 6 месеца до 1 година, като при втората вълна от края на есента се прие мораториум да е до 31 март 2021 г.

Хотелиери: Заетостта на хотелите рядко надхвърля 10-15 на сто

"Това е изключително недостатъчно, имайки предвид факта, че през изминалата година не е имало никакъв туристически бизнес и на практика хотелиерите нямат приходи, от които да погасяват задълженията, които трябва да се обслужват от май 2021 г.", обясняват от организацията и предлагат банките да предоговорят кредитите, като се осигурят 5-годишни гратисни периоди, време през което да се съживи туризмът и да се стабилизират фирмите. През този гратисен период би било добре кредитите да се обслужват според възможностите на всяка една от фирмите-кредитополучатели, посочват от БХРА.

istock
istock

От БХРА искат финансовите институции да им предоставят кредити за оборотни средства в размер до 500 000 евро за подготовка на сезона и поемане на разходите първите 2-3 месеца, тъй като плащанията от туроператорите по предоставените услуги са масово договаряни със срок до 2 месеца след предоставяне на услугата.

От БХРА припомнят още, че за банките туристическият отрасъл е рисков и не кредитират персонала, работещ в туризма, като не му се предоставят каквито и да са потребителски кредити, поради което той се пренасочва към други икономически отрасли.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg