Липсата на предвидимост и съответно пълната невъзможност да планират бизнеса си в близко и средносрочно бъдеще е едно от най-сериозните предизвикателства пред хотелиерите у нас в началото на годината.

Това е изводът от първата за 2021 г. среща на членовете на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели /BAHE/, съобщиха от професионалната организация. За градските хотели сериозен проблем е липсата на международни полети, който пречи и на зимните ни курорти

Така описват и ситуацията в Банско през този сезон. Туристи почти липсват, а по-голяма част от тези, които посещават дестинацията, се настаняват в жилища, които почти без изключение работят "на тъмно", смята от организацията и посочват, че поради това заетостта на хотелите рядко надхвърля 10-15 на сто.

Продават хотели, ресторанти, барове и кафенета по морето

От организацията изтъкват, че на оплакванията на хотелиерите срещу незаконната конкуренция, от държавната и общинска администрация отговарят, че на собствениците на тези жилища няма как да бъдат връчени актове за нарушения, защото живеят в чужбина.

istock
istock

От чуждестранните туристи в курорта преобладават румънците, а от началото на годината са започнали да се появяват и сърби и израелци. При последните се очаква от 28 януари броят им да се увеличи, когато ще започнат директните полети от Израел до България.

По темата за летния сезон от организацията отбелязват, че за морските хотели липсата на ранни резервации и съответно невъзможността да преценят дали въобще да отворят през тази година, е сериозно предизвикателство. Дори хотелите да се напълнят с last minute туристи през сезона, много от мениджърите няма да успеят да се справят логистично, което ще доведе да влошаването на качеството на услугата за туристите.

Двойно поевтиня почивката на екзотични дестинации

Според организацията ситуацията вероятно ще се усложни допълнително, ако Гърция "отвори" през тази година, защото това означава, че българите, които миналата година са почивали по нашето Черноморие, поради липса на други алтернативи, през тази година ще отидат в южната ни съседка, което се отнася и за голяма част от румънските туристи.

istock
istock

Във все по-голям проблем за привличане на туристи през лятото ще се превръща и липсата на конкурентни предимства на България спрямо по-познати дестинации, смятат от организацията. При рехавия самолетен трафик, ако туристите трябва да пътуват няколко часа с автомобил или автобус от Западна или Централна Европа, за да отидат на почивка, те по-скоро биха предпочели Испания и Хърватия, отколкото малко популярната България, изтъкват от професионалната организация.

По въпроса за националната реклама на България през 2021 г. от организацията посочват, че за нея в бюджета са предвидени 17 млн. лева - значително по-висока сума от предишни години, но изтъкват, че от Министерството на туризма все още не са обявили концепцията и каналите, по които ще бъдат изразходвани тези средства. Неясно остава и положението при международните туристически изложения.

Koлко струва ски ваканцията у нас

По темата за криминализирането на хотелските трансфери от организацията напомнят, че след приетите в средата на декември миналата година законови промени, е реална опасността, мениджъри или собственици на хотели, които осигуряват на гостите си трансфери от-до летище или пък туристически обиколки със собствен транспорт, да бъдат съдени. По тази причина се обмисля позиция до Министерството на туризма за разрешаване на казуса.

istock
istock

Друга надвиснала над бранша опасност е липсата на кадри. Специално при морските ни хотели е неясен и въпросът за чуждестранните сезонни работници от Украйна, Молдова и др. От една страна, трудността е свързана с невъзможността за ранно планиране, а от друга - с постоянно променящите се противоепидемични мерки в държавите, откъдето идват или през които трябва да преминат работниците, за да стигнат до нас, посочват от организацията.

Single-Use Plastics (SUP) Directive, с която се цели поетапно да бъдат извадени от употреба всички пласмасови продукти за еднократна употреба, ще доведе до повишаване на оперативните разходи на хотелиерите и ресторантьорите, смята от организацията.

Хотелиерите от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели са учудени, че въпреки наближаващите парламентарни избори, до момента никоя от политическите партии не е представила програма с мерки за стимулирането на икономиката и туризма, в частност.

Членовете на ВАНЕ управляват градски, ваканционни и спа хотели с общо над 14 хил. хотелски стаи, главно в категории 4 и 5 звезди, отбелязват от Организацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg