България открива туристическия сезон през 2021 г. с оферти за ски ваканция, които не са за изпускане: 19 евро на човек на нощ, пише румънският вестник "Адевърул".

Търсенето за ски ваканция в България нараства непрекъснато след излизането на страната от списъка на държавите с повишен епидемиологичен риск, посочва изданието и допълва, че голяма част от туристите правят резервации от днес за утре.

Николова: Бизнесът е дисциплиниран в зимните ни курорти

По данни на "Адевърул" до момента най-много резервации за ски ваканция в България са направени за средата на януари и междусрочната ваканция на учениците в Румъния в периода 30 януари - 7 февруари.

Ваканция на ски в Банско струва 19 евро на човек на нощ в хотел с три звезди и закуска, и 23 евро на човек на нощ в хотел с четири звезди.

istock
istock

В Боровец цените са 35 евро на човек на нощ в хотел с четири звезди и полупансион, а в Пампорово - 27 евро в четиризвезден хотел на полупансион. По искане на туристите офертата може да включва и лифт карта и ски оборудване.

В кабинките на лифта, които се дезинфекцират периодично, имат право да влизат само четири лица или семейства с максимум шестима членове. В хотелите са отворени и СПА центровете, в които туристите може да релаксират след деня, прекаран на пистите, пише "Адевърул".

ДДС за ски-съоръженията става 9%

Вестникът отбелязва, че с началото на кампанията по ваксинация на населението срещу Ковид-19 в една от румънските туристически агенции са се увеличи резервациите за почивки в Дубай, Египет, Турция, Гърция, България, Доминиканската република, Занзибар и Румъния. Резервации се правят и за летните месеци и есента.

istock
istock

"Годината започна добре. Появата на ваксина, което е решение за излизане от пандемията, действа мобилизиращо за туристите. Хората искат да пътуват и правят резервации много месеци предварително", заяви пред вестника Дениса Опря, мениджър в агенция "Хелоу холидейс".

Условията за плащане са адаптирани към настоящата ситуация. Авансът за резервация е 10 процента, втората вноска е от 20 процента, а последната вноска се прави 60 дни преди заминаването.

Вестниците "Гъндул" и "Ромъния либера" пишат днес, че Румънската православна църква ще подкрепи кампанията по ваксиниране срещу Ковид-19. Министерството на здравеопазването обяви, че Румънската православна църква ще разпространява информативни материали за ваксинацията в своите епархии.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg