ДДС за лифт-съоръженията става 9 процента, което пряко ще подпомогне зимния туризъм, съобщи днес зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред участниците в четвъртото издание на форума "Туризъм експо - дестинация Варна".

Основен акцент на конференцията, сред чиито организатори са Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и общината в крайморския град, са новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията от Ковид-19.

От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи, посочи Георгиева.

300 млн. лева за туризъм до края на годината

По думите й през лятото във Варна в местата за настаняване с поне 10 места са отседнали над 425 хиляди гости, от които 205 000 българи. Приходите от нощувките на нашите сънародници в региона са близо 30 милиона лева, което е с 3 процента повече в сравнение с миналото лято.

Сред чужденците най-много са били румънците, следвани от поляци, германци, украинци, чехи, израелци, британци, французи, унгарци.

istock
istock

Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева, допълни Георгиева. По думите й в момента тече оценителният период и до средата на декември те ще получат помощта. За такава са кандидатствали 840 туристически предприятия.

Над половината от семействата у нас не са почивали през лятото

По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г., каза още Георгиева. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г., допълни зам.-министърът.

Разработва се механизъм за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи, посочи Георгиева. По думите й съвместно с бранша ще се подготвят и предложения туризмът да залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целта е отрасълът да влезе в плана или като отделен стълб, или да бъде включен в някои от вече обявените четири, уточни Георгиева.

Тя допълни, че е създадена работна група, която до края на годината да направи предложението, което да бъде депозирано пред вицепремиера Томислав Дончев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg