55% от домакинствата не използват летния сезон през 2020 г. за почивка, 37% почиват в България (спрямо 44% през 2019 г.), а 4% почиват в чужбина (спрямо 10% през 2019 г.).

От почивка в чужбина в полза на почивка в България се отказват 5,7% от анкетираните. Това показва анализ на Института по философия и социология при БАН.

Данните се отнасят за периода 25.09.2020-5.10.2020 г. въз основа на проведена анкета в 180 места за настаняване с 10 и повече легла и 180 места за хранене и развлечение.

Каква оценка писаха българите на почивката у нас

Бизнесът определя като най-ефективни мерките за въвеждане на ваучерната система за почивки и потребността от квалификация и обучение на кадри за сектора.

istock
istock

"В Северозападна България - района на Монтана, Враца, Видин има ръст на туризма с 14% спрямо предходните 2 години и това се дължи на кратки, малки пътувания, на места, на природни забележителности, на СПА туризъм, вътре в рамките на страната", каза в пред БНР доц. Алексей Пампоров.

Големите хотели търпят огромни загуби, защото разчитат на организирани групи чуждестранни туристи.

"4-5 звездните хотели разчитат да генерират 2/3 от туристическия продукт в България, но разчитат основно на чартърни полети и чуждестранни туристи. И сега заради Covid кризата и карантината ограниченията в пътуванията нанасят огромни финансови загуби на големите хотели", допълни Алексей Пампоров.

Зимните курорти очакват наполовина по-малко приходи този сезон

Малките хотели губят много, защото не могат да използват мерките, подчерта той:

istock
istock

"Те са с оборот под 30 хиляди и не са регистрирани по ДДС, там няма служители, когато е къща за гости, реално собственикът е и персонал".

Изследването е част от по-широк проект на тема "Предизвикателство пред туризма в България в контекста на глобалната пандемия от Covid-19".

"Проектът е извършен въз основа на възложение от Министерството на туризма към нашия институт", подчерта проф. Веселин Петров, директор на Института по философия и социология при БАН.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg