Нетните приходи на банките от такси и комисионни са 758 млн. лв. за първите девет месеца на миналата година, пише в изданието на БНБ “Банките в България”. Сумата е с 67 млн. лв. (8,2%) по-малка от същия период на предходната година, въпреки повишението на банковите такси.

Причината за това е ограничената икономическа активност заради пандемията. В резултат печалбата им намалява. От януари до септември печалбата на банките е 701 млн. лв. Това е спад с близо 46% спрямо печалбата за същия период на предходната година, когато тя е в размер на 1,3 млрд. лв.

Лихвите по новите кредити ще се повишат през 2021 г. заради очакваното увеличение на  необслужваните заеми в банковите портфейли. Това прогнозира Българската народна банка (БНБ) в последния си тримесечен доклад, като се базира на предстоящото изтичане на мярката за отсрочване на плащанията по банковите заеми. Освен ръст на лихвите, централната банка очаква да бъдат затегнати и условията за отпускане на кредити.

В резултат на по-строгите изисквания, увеличения разход за заемите и изтичането на частния мораториум, БНБ очаква през 2021 г. забавяне на кредитния растеж. С постепенното възстановяване на частното потребление и инвестициите банката очаква темпът на нарастване на кредитите за фирми и домакинства да се ускори отново през 2022 г.

istock
istock

До края на март 2020 г. имаше дългогодишно постепенно намаление на лошите кредити. През първото тримесечие на 2020 г. лошите заеми намаляха с 1,7% до 6 млрд. лв. През второто тримесечие имаше минимално увеличение с 0,1%. Но през третото тримесечие, благодарение на частично възстановяване на икономическата активност, отново има спад на лошите заеми - с 2% до 5,9 млрд. лв.

Таксите за обслужване на заеми намаляват

Така делът на необслужваните заеми намалява до 8,63% в края на септември 2020 г. Но при евентуален нов спад на икономическата активност може да се очаква нарастване на лошите кредити, посочват от БНБ.

Тенденцията бизнесът и гражданите да трупат депозити в банките като предпазна мярка на фона на несигурността, която пандемията създаде, се очаква да се задържи и през 2021 г. В случай на постепенно овладяване на пандемията, БНБ прогнозира от втората половина на 2021  г. до края на 2022 г. растежът на депозитите слабо да се забави в резултат на предвижданото постепенно възстановяване на икономическата активност, намаляване на несигурността и съответно на спестяванията с предпазен мотив.

istock
istock

Запазващият се висок приток на депозити в банковата система от своя страна ще допринесе за задържане на лихвените проценти по тях на достигнатите исторически ниски равнища.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg