"Лошите заеми", отпуснати от банките в еврозоната, спаднаха до ново дъно през последното тримесечие на 2020 г., показват данни на ЕЦБ, подчертавайки мнението на Европейската централна банка, че кредиторите не се готвят за "потоп" от необслужвани заеми след пандемията, съобщава Ройтерс.

Съотношението на необслужваните заеми на банките, контролирани от ЕЦБ, е спаднало до 2,63%, достигайки най-ниско ниво от началото на този банков надзор през 2015 г. въпреки дълбоката пандемична рецесия, която вероятно ще продължава да тежи върху европейската икономика през следващите години.

Още две банки ще отпускат безлихвени кредити на граждани

Банките са успели да подобрят своите кредитни портфейли благодарение на изобилието от правителствени гаранции и кредитни схеми, които поддържат корпоративния сектор на повърхността, макар че големи части от сферата на услугите имаха сериозни проблеми през последната година поради ограничителните противоепидемични мерки и локдауни.

Но реалността със сигурност ще застигне банките, предупреди ЕЦБ, аргументирайки се, че някои кредитни институции са неподготвени и разполагат с недостатъчни системи за предупреждение.


И все пак банките разполагат с достатъчен капацитет да поемат нарастване на лошите (необслужвани) кредити, тъй като общото съотношение на техния т.нар. "базов собствен капитал от първи ред" (CET1) се повиши до 15,62%, като това е най-високото от началото на банковия надзор на ЕЦБ.

Да искаме ли нов кредит, за да погасим вече изтеглен

В потенциален предварителен преглед на вероятното влошаване на качеството на кредитите обезценките и провизиите почти са се удвоили миналата година, посочи ЕЦБ, докато банковата рентабилност се срина през четвъртото тримесечие на 2020 г. с оглед на спада до 1,53% на възвръщаемостта на собствения капитал - далеч под цената на капитала и само малка част от 5,16%, отчетен година по-рано.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg