Три дни след като CaixaBank обяви, че ще съкрати близо 8 300 души от персонала си и ще закрие над 1 500 клона в най-голямото съкращение в историята на банковия сектор в Испания, плановете си за подобни мерки обяви и банката BBVA. Те планират да се разделят с 3 800 служители и 530 офиса.

С 23 300 служители колективното уволнение засяга 16 % от работната сила на BBVA. Според синдикатите обаче ще бъдат съкратени повече от 21% от хората, работещи в клоновете и 5% от служителите в централата.

Експерти по преструктуриране на банки търси БНБ

Обяснението на ръководството е „дълбоката трансформация на сектора”, наложила се заради конкурентния натиск, ниските лихвени проценти, с които работи Европейската централна банка (ЕЦБ) и дигитализацията.

Най-много банкови клонове ще бъдат затворени в Каталуня, следвана от Мадрид и Кастиля Ла Манча. Общо ще се закрият 21% от сега съществуващите клонове.
 

istock
istock

Синдикатите обвиняват ръководството на банката, че поддържа „високи милионерски заплати”, а се разделя с нископлатени длъжности.

Предстоят сливания на банки у нас

От финансовата криза през 2008 година досега банковия сектор в Испания закри 40% от работните си места заради сливания, онлайн услуги и пандемията.

Във всички банки в страната тази година ще бъдат уволнени над 19 000 служители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg