Европейската комисия разкри в четвъртък, че е наложила глоба от 371 милиона евро на банките Nomura Holdings, UBS Group и UniCredit заради участието им в "картелна група от търговци на първичния и вторичния пазар за европейски държавни облигации" информира БНР.

Комисията също така установи, че финансовите институции Bank of America, Natixis, National Westminster Bank (бившата RBS)  и Portigon Financial Services (бившата WestLB) също са нарушили антитръстовите правила на ЕС, но не са получили финансови санкции.

NatWest избегна глоба, тъй като предупреди надзорния орган на ЕС в областта на конкуренцията за наличието на подобен картел.

Скочиха срещу увеличение на заплати на банкови шефове

Bank of America и Natixis също не бяха глобени, тъй като тяхното нарушение е било извън давностния срок за налагане на глоби, каза Комисията.

Според ЕК банката Portigon, юридическият и икономически наследник на WestLB, е получил нулева глоба, тъй като не е генерирала нетен оборот през последната бизнес година, което е послужило като ограничение за налагането на глоба.


ЕК заяви, че всички тези седем банки "са участвали в картел чрез група търговци, работещи в техните отдели за търговията с еврооблигации и опериращи в затворен доверителен кръг между 2007 и 2011 година".

ЕК глоби водещи банки заради създаден помежду им картел

Изпълнителният орган на ЕС разкри, че "търговците са се информирали и актуализирали взаимно за своите цени и обеми на предлагани на еврооблигации по време на търговете и са показвали цените на техните клиенти или на пазара като цяло".

Банката UBS заяви, че глобата, наложена от ЕК за антиконкурентно поведение, ще окаже ефект в размер на около 100 милиона долара върху резултатите на финансовата институция за второто тримесечие, като тя добави, че обмисля обжалване на решението.

"Това е наследствен проблем, датиращ от 2007-2011 г., и преди години сме предприели подходящи действия за смекчаване и подобряване на процесите. Отбелязваме решението на Европейската комисия по този въпрос и обмисляме обжалване", казаха от UBS.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg