Испанското правителство чрез Фонда за преструктуриране на банките (FROB) гласува против увеличението на заплатите на ръководството на CaixaBank. Това се случи на фона на най-голямото съкращение в историята на испанския банков сектор.

Миналия месец от банката обявиха, че съкращават близо 8300 души и закриват над 1 500 клона в цялата страна. 

С активи от 623,8 милиарда евро CaixaBank е най-голямата банка на националния пазар, която се разрасна допълнително след сливането си с Bankia.

ЕК глоби водещи банки заради създаден помежду им картел

В петък на събрание на акционерите, държавният Фонд за преструктуриране на банките, който е акционер в Bankia и след сливането й с CaixaBank вече притежава 16% от акциите, се опита да сложи таван на заплатите, но срещна съпротивата на останалите акционери. От 2012 година в страната има лимит само на заплатите, които се формират от публични средства, но не и на акционерните дружества. 

istock
istock

Те сами определят размера на възнагражденията на ръководството, а Европейската централна банка като надзорен орган може да ги ограничи само ако застрашават платежоспособността им.

Банка уволнява хиляди служители и закрива офиси

В момента изпълнителният директор на СaixaBank взима 1 650 000 евро годишно, плюс 200 000 бонус, което според акционерите е заплата под средната за сектора и трябва да бъде актуализирана.

Синдикатите обаче нарекоха идеята „скандална” и „срамна”, а вицепремиерът Надя Калвиньо каза, че е „напълно неприемлива”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg